Пређи на садржај

Разговор:Стрепња/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

Hoće li iko ozbiljan prevesti ovo?

http://en.wikipedia.org/wiki/Anxiety

— Претходни непотписани коментар оставио је корисник 178.149.162.50 (разговордоприноси) | 22:43, 11. јануар 2012.‎

Стрепња vs. анксиозност

Мислим да стрепња није баш синоним за анксиозност, и обрнуто... Апсолутни синоними свакако не постоје јер тада не би постојале ни две различите речи, а овде је проблематичност у изједначавању појмова евидентна.

Ја бих преместио чланак на Анксиозност и обрисао ово стрепња скроз, или да постоје два чланка:

  1. један о стрепњи (углавном рационалном и [самом себи] објашњивом страху, који се — иако је објашњив — не може потиснути или може али веома тешко)
  2. други о анксиозности (углавном ирационалном и [самом себи] необјашњивом страху, који се не може потиснути или може медицинским лечењем [и сам појам је стручнији од стрепње и може означавати чак болест или барем медицинско/психолошко стање, пуно озбиљније од стрепње])

Када је неко гладан, он/она може да »стрепи од глади«, али анксиозности (ни од чега) уопште нема.
Кога је ирационално страх бога када грми или када је ноћ да оде у купатило, он је тада »анксиозан« [и поприлично глуп, у већини случајева, поготово што се тиче повезивања „бога” са грмљавином, шивења са уторком, прања веша са четвртком и сл.].

Овај чланак говори о анксиозности; она се може некада изједначити са стрепњом, али иначе не. Стрепња је некако нижи ниво који може прећи у анксиозност; бегунци наравно стрепе од хватања или бивања виђеним, али се уопште не може рећи да су увек анксиозни у смислу да се окрећу сваких пет секунди јер мисле да је неко иза њих или да их неко гледа где је то немогуће / где нема никог.

Неко може да стрепи од нечег, али не мора да буде анксиозан истовремено. Стрепња (понекад и тескоба) више су народске речи „нестабилног” значења, а овај чланак треба да говори о стручном термину анксиозност. Може се у загради навести евентуално да се анксиозност понекад зове и стрепња/тескоба.

ПС Стручна литература наводи често да је »Анскиозност стање стрпње, тескобе и необјашњивог страха...«, али пише ипак негде и »Анскиозност или стрепња је...« чиме се изједначава значење... Добро би дошло и миљење неког лекара и сл., али лингвистички гледано — прави синоними нису (иако значење потиче од anxietās или angō које значи »анксиозан, узнемирен, потресен, забринут...«, према енглеском Викиречнику).  Обсусер 05:32, 10. март 2016. (CET)[одговори]