Пређи на садржај

Разговор:Стјепан Месић/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

Током свога првог мандата у спољној политици, Месић се залаже да Хрватска постане чланица Европске уније и НАТО-а. Такође је покренуо обострана извињења за могуће ратне злочине са председником Србије и Црне Горе, што је већина хрватске јавности лоше примила, јер се друга страна није извинила у оној мери у којој се председник Месић извинио.

Не могу да кажем колико је у томе правде, а колико варања, већ само да забележим да треба се пазити рата око таквих речи. А врло је могуће да тај рат није ни потребан. --141.150.75.189 08:32, 25 Мар 2005 (CET)

Овај чланак је очигледно преписан из хрватског извора, па ја сматрам да би га требало преуредити (одстранити из њега одушевљење) и мало објективније написати. Није ово крупна замерка на текст, више на стил. Вандал Б 08:36, 25 Мар 2005 (CET)

Свака част

Па средисте га, свака вам част! Где су референце за изјаве типа:

  • и тада је нагласио да је извршио задатак "Југославије више нема".
  • Иако никада није подигнута оптужница против њега, остало је ѕапамћено да су се рушења породичних кућа, протеривања и убиства по Западној Славонији дешавали управо када је он посећивао родно место у току рата.
  • После доношења "Декларације о положају и имену хрватскога језика" 1967., Месић ју је јавно осудио у говору пред Сабором, где је њене састављаче прозвао као: "политичке диверзанте који разарају темеље Југославије", и позвао да их се кривично гони на суду.
  • био један истакнутијих организатора репресије над Србима (претње, застрашивања, откази, попис школске деце Српске националности...).
  • када поново почиње са организацијом застрашивања Срба на тим подручјима.
  • Основано се сумња да је Стјепан Месић лично наређивао убиства виђенијих Срба, паљење и рушење породичних кућа као и друге разне облике застрашивања. Индикативно је то да је група задужена за рушења кућа ухапшена тек пошто су грешком срушили кућу блиских рођака Стјепана Месића у селу Чачинци поред родне му Ораховице.

и тако даље. Основано се сумња или Индикативно је не значи ама баш ништа у једном енциклопедијском чланку уколико не постоји референца где је то већ забележено. У противном то је оригинално истраживање и ПОВ. Лепим налепнице док се не нађе неко ко ће да напише текст како ваља. То "како ваља" значи да шта год било написано у том тексту мора да има РЕФЕРЕНЦЕ! Поготову у чланцима о политичарима са балканских простора из веома скорашње нам прошлости. --Maduixa kaži 15:18, 3. април 2007. (CEST)[одговори]

Pa jeste, ovaj članak zaslužuje da dobije nalepnica kao što je pre neki dan Miloš lepio okolo. Čak i referencirane informacije nisu dobro odradjene. Recimo, drugi spoljašnji sajt je Serbian Kafe. To je sekundarni izvor informacija i teško se može prihvatiti na ovakvom mestu. A vidi se na vesti da je preuzeta sa MONDO sajta [1]. Potom gomila citata bez jasne ideje odakle bi mogli poticati. Za tako sveže stvari jednostavno ili ima izvora ili je izmišljotina. Autor neka se potrudi pa nek nadje reference. -- JustUser  JustTalk 16:41, 3. април 2007. (CEST)[одговори]



Стјепан је иначе Ромског подријетла, жена му српкиња из околине Хрватске Костајнице. --Mile 15:12, 14. новембар 2007.

Nikada nije dokazano da je Mesic bio u homoseksualnoj vezi sa Drnovsekom. Претходни непотписани коментар оставио је непријављени корисник са ИП адресе 78.157.18.58. --Dzordzm (разговор) 23:11, 16. фебруар 2008. (CET)[одговори]

То нигде не стоји у чланку. --Dzordzm (разговор) 23:11, 16. фебруар 2008. (CET)[одговори]

Naravno da je Mesic doprineo u sirenju nacionalizma u Jugoslaviji. Nije jedini, naravno, ali svakako njegov rad nije bio bezazlen.