Разговор о шаблону:Министри унутрашњих послова Србије

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Брисање министара из времена ДФЈ/ФНРЈ/СФРЈ[уреди извор]

@Sadko, министри у периоду 1944-1991 су били министри унутрашњих послова Србије, иако је Србија била део федерације.

Ако је критеријум да ту не спадају министри када Србија није била независна држава, онда не спадају ни министри од 1991 до 2006 године. Који критеријум је био да немамо министре из времена "друге" Југославије, а да имамо министре из "треће" Југославије?

Ђидо (разговор) 06:23, 20. септембар 2022. (CEST)[одговори]

Здраво колега. Савезна Република Југославија а од 2003. државна заједница СЦГ није иста раван као краљевина или комунистичка Југославија. Требам ли објашњавати зашто? Мислим да ти је познато. Имамо засебне шаблоне за високе функције у доба СФРЈ. Лп. — Садко (ријечи су вјетар) 06:26, 20. септембар 2022. (CEST)[одговори]
Садко, са свим уважавањем, то је само Ваше мишљење, а не неки објективни критеријум. Србија је била чланица федерације од 1945 до 2006, без обзира како се звала федерација. Нема суштинске разлике у положају Србије (и њених министара) у ДФЈ/ФНРЈ/ДФЈ и у СРЈ/ДЗ СЦГ. По чему је положај Србије у СФРЈ различит од положаја Србије у СРЈ?
Ђидо (разговор) 06:35, 20. септембар 2022. (CEST)[одговори]
Чланак Списак министара унутрашњих послова Србије уредно листа све министре унутрашњих послова Србије, укључујући и министре у владама / секретаре у извршним већима НР и СР Србије.
Ђидо (разговор) 06:37, 20. септембар 2022. (CEST)[одговори]
Може бити. Слободно можемо на ти. Државна заједница СЦГ није била федерација, ако је судити према уставној повељи. Ближе је конфедерацији, односно била је државна заједница.
Не уврстити Србију од 2003. до 2006. био би промашај на више нивоа. Из истоимене Републике Србије настаје тренутна Република Србија и дата држава није била велика Југославија гдје је Србија била тек још једна шара на великој мермерној плочи. Нисам сагласан са тим списком нити његовим критеријумом. — Садко (ријечи су вјетар) 16:31, 20. септембар 2022. (CEST)[одговори]
Ајд сад да признам да је 2003-2006 другачије време, али ти си додао и министре 1992-2003, где је била права федерација. Иначе, где су ти остали шаблони, ја не могу да их нађем?
Ако хоћеш да делиш министре по државном уређењу, онда би требао да имаш неколико шаблона: Устаничка Србија, Кнежевина Србија, Краљевина Србија, СР Србија, Р Србија у СРЈ, Р Србија (као поновно независна држава). Овако си умешао бабе и жабе: Министре из краљевине и из републике, министре независне Србије и министре Србије када је била члан федерације. Изгледа мени да је једини критеријум био да нису комунисти 🙂 Не желиш да уврстиш министре из комунистичког времена зато што не сматраш да заслужују, зар не? Колико год не волели комунисте, они су владали Србијом у то време, Србија је била држава унутар федерације (исто као и 1992-2006), имала владу и министре (касније преименоване у извршно веће и секретаре, али то није суштинска разлика: И овај постојећи списак има и попечитеље и поверенике...)
Ђидо (разговор) 18:26, 20. септембар 2022. (CEST)[одговори]
Неће бити тако. Моји ставови нијесу тема разговора. Примјетићеш да ни министри из доба КЈ не чине дио шаблона, на основу истог логичког резона.
Сматрам да су Република Србија од деведесетих и она од 2003. представљају дио једног засебног периода са двије етапе, које није неопходно неоргански раздвојити.
Нема потребе да се праве одвојени шаблони. У питању је државност државе Србије у разним фазама и облицима. Не видим како Краљевина или Књажевина Србије нијесу дио савремене државности Србије и наше директно наслијеђе. — Садко (ријечи су вјетар) 20:25, 20. септембар 2022. (CEST)[одговори]
У време Краљевине Југославије Србија није постојала, па није било ни српских министара. У време СФРЈ, Србија је постојала као држава, и имала владу и министре, различите од савезних министара. НР/СР Србија је такође део државног континуитета Србије. Или додај министре из комунистичког времена, или обриши министре пре 2006 и обнове независности.
Ђидо (разговор) 23:55, 20. септембар 2022. (CEST)[одговори]
Није постојала као држава пошто социјалистичке републике нијесу правно дефинисане као државе, то би била Југославија. Није било српских министара, на било којем нивоу, већ југословенских. У потоњој фази илити такозваној трећој Југославији, Србија добија контуре државе, што је прерасло у државну заједницу и независну Србију. Било би несразмјерно задржати краћи период државне заједнице а одбацити претходни, будући да су уско увезани. — Садко (ријечи су вјетар) 00:51, 21. септембар 2022. (CEST)[одговори]
Устав СР Србије експлицитно зове Србију државом:
Социјалистичка Република Србија је држава српског народа и делова других народа и народности [...]
Такође, тврдња да „није било српских министара”- је нетачна. На пример, 1950. године, Слободан Пенезић Крцун је био министар унутрашњих послова НР Србије, а у исто време Александар Ранковић је био министар унутрашњих послова Југославије. Не може се никако рећи да је Крцун био југословенски министар.
Ђидо (разговор) 03:07, 21. септембар 2022. (CEST)[одговори]
У питању је реченица ван контекста и свакако се не односи на државу у пуном правно-политичком смислу како бисмо сматрали данас.
Поменути људи нијесу били Срби, већ Југословени, према сопственом избору. Уосталом исто није битно пошто је држава Југославија а не Србија. У трећој Југославији је југословенско било само паковање.
Можемо направити посебан шаблон за југословенске министре, уколико не постоји. Засебни шаблони постоје за предсједнике Скупштине СР Србије и друге релевантне функције. Био би наведен у шаблону о коме разговарамо на дну под Види још, што је за мене средњи пут у тренутном несагласју. — Садко (ријечи су вјетар) 12:01, 21. септембар 2022. (CEST)[одговори]
> „Поменути људи нијесу били Срби”
Ајде сад. Сви министри унутрашњих послова СР Србије су били Срби, као и што ја сам био Србин у СФРЈ. Ја сам одрастао у тој СР Србији, и моја сведочанства су имала грб СР Србије на њима, нигде се Југославија није ни помињала. На милицијској станици је писало „СР Србија — Секретаријат унутрашњих послова”, нигде није писало „Југославија”.
Ђидо (разговор) 16:57, 21. септембар 2022. (CEST)[одговори]