Разговор с корисником:Cuculovski

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Ljubomir Cuculovski (rođen 1 septembra, Bitola) je makedonski filozof i angažovan intelektualac. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Skopju. Magistrirao je 1982 godine na temu Religija i etika, stekavši se stupnjom magister socioloških nauka. Svoj doktorski rad Karl Marks: Rađanje historijskog materijalizma (1841'1848) odbranio je 1992 godine, postajući doktor filozofskih nauka.

Nastavna i naučna karijera[уреди извор]

U periodu 1973-1975 godine radi kao asistent na Institutu za Sociološka i političko-pravna istraživanja u Skopju. Od 1975 godine, pa sve do danas, radi pri Institutu za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Skopju. Prvo kao asistnet, da bi 1982 godine bio izabran za univerzitetskog predavača. U zvanju docent izabran je 1992 godine, dok je 2000 godine izabran u zvanju redovnog profesora. Držao je nastavu i seminarske časove iz više predmeta. Sada drži nastavu po sledećim predmetima: Teorije o religiji, Filozofija religije i Uvod u filozofiju Centar njegovih filozofskih interesovanja su problemi neposredno povezanih sa metafizičkim pitanjima o Bogu, o njegovom postojanu, kao i pitanje dobrog i zla, pod pretpotavkom da je dobri Bog stvorio svet. Na planu socijalne filozofije blizak je Marksovih analiza i saznanja. U tom kontekstu, on je posebno zainteresovan za različite oblike ljudskog otuđenja u savremenom društvu, kritikujući globalizaciju, shvaćenu kao proces amerikanizacije, koji dopušta samo jedan model vrednosti - američkih.

Značajnije funkcije na univerzitetu[уреди извор]

Dva mandata (199-2005) bio je rukovodilac Instituta za filozofiju na Filozofskom fakultetu-Skopje. Za predsednika Univerzitetskog senata Univerziteta Sv. Kiril i Metodij izabran je 2000 godine. Na toj funkciji bio je do 2004 godine.

Naučna i publicistička delatnost[уреди извор]

Učestvovao je u više naučnih projekata, uglavnom empirijske prirode. Objavio je više od 500 tekstova u naučnoj i stručnoj periodici, kako i u brojnim magazinima. Deo njih objavljen je na bugarskom, hrvatskom i srpskom jeziku. Osnovne teme njegovih analiza su savremena društvena i politička stanja kako u makedonskom društvu, tako i u svetu uopšte.

Bio je član više jugoslovenskih redakcija, pored ostalih: Marksizam u svetu (Beograd) i Socijalizam u svetu (Beograd). Danas je član redakcije časopisa Filozofija, koje izdaje Filozofsko društvo Makedonije.

Objavljene knjige[уреди извор]

  • Marksoviot koncept za čovekot, trudot i otuđuvanjeto, Komunist, Skopje, 1981;
  • Svedoštva i kometari, Kultura, Skopje, 1999, [1][2]
  • Razni skazni, Kultura, Skopje, 2002 [3];
  • Politički skazni, Kultura, Skopje, 2002 [4];
  • Marksovata antropološka kritika na kapitalot Az-Buki, Skopje, 2007.

--Милош Ранчић (р|причај!) 20:19, 30. октобар 2006. (CET)[одговори]