Разговор с корисником:Jankor

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Поздрав, Jankor. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Jankor. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитајте следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Песак
За увежбавање рада на Википедији
Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис
Дугме за аутоматски потпис

Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитајте важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад! --В. Бургић (реци...) 14:30, 2. јул 2009. (CEST)[одговори]

Za oštre tvrdnje koje navodiš moraš da imaš relevantan izvor. Bez toga, tvoje izmene predstavljaju čist vandalizam, makar izvor za njegovo učešće i bio istorijski falsifikat. --В. Бургић (реци...) 14:30, 2. јул 2009. (CEST)[одговори]

U razgovoru na clanak sam postovao i neke od referenca koje je bilo lako pronaci na to da dodam da sam rodjen na 5km vazdusne linije od pomenutog mjesta - a moj otac na nekih kilometar maximum - i obojica smo poznavali ocevice samog dogadjaja.

Извни, али не можеш да уклањаш целе пасусе из неког чланка без доброг разлога. Прво наведи разлог на страни за разговор, као и ваљану референцу (не ја сам рођен у истом крају, бабо ми је причо) па да видимо шта има да каже онај који је писао чланак па тек онда уклањамо ако се утврди да тај пасус ту не треба да стоји. Ово што радиш је обичан вандализам. --Јагода испеци па реци 15:23, 2. јул 2009. (CEST)[одговори]


Jel neko umije da cita? Na stranici za razgovor o clanku je postavljen clanak dr Vladimira Jovićevića. Sa sve podreferencama i svedocenjima.

A reference autora su sta? "bilo je tako, tita mi?"

Тај текст који си навео, да би био валидна референца, треба да се пре свега наведе као референца, о томе више овде. Ту ћеш наћи и упутства КАКО се референцира и ШТА је референца а ШТА није. Аутор не може бити референца, јер се то представља оригинално истраживање, које није дозвољено на википедији. Википеидја је енциклопедија, а не збирка есеја. Такође можеш погледати и следеће странице пре него што наставиш са уређивањем Википедије, како би избегао даље конфликте: Википедија:Проверљивост; Википедија:Неутрална тачка гледишта; Википедија:Поуздани извори; Википедија:Шта Википедија није. Срећан рад. --Јагода испеци па реци 15:43, 2. јул 2009. (CEST)[одговори]


Mozak:on, ok? Poenta je da osoba "A" NIJE BILA onamo gdje pisac clanka tvrdi. Kako treba da izgleda referenca za to:

Tekst:Peko dapcevic NIJE UCESTVOVAO U BOJU NA KOSCELAMA. Reference 1)Andrija Pejović, članak “Boj na Košćelama 15. jula 1941". - “Revolucionarni pokret u srezu cetinjskom 1918-1945. godine” Titograd, 1988. god. 2)Danica Marinović “Cetinje u vrijeme nesigurno 1918-1945”

Samo ako je mozak ukljucen postavlja se pitanje zasto u tom clanku uopste postoji tvrdnja "Peko dapcevic NIJE UCESTVOVAO U BOJU NA KOSCELAMA." Nije bio ni na Marsu - ili i to treba dokazivati?

Jednostavno - uklonite cistu laz koja je u clanku i zavrsimo pricu.

Janko Radusinovic Pamet uglavu

Рецимо овако „Особа АБ је предводила борбе у месту Ц.“ (то је оно што сада стоји. ти додајеш још) „Постоје сумње да је АБ заиста био присутан у време самих борби, већ се тврди да је борбама непосредно руководио ВГ“ (и даш референцу на литературу у којој је његово присуство оспорено, а да је други био командујући). --В. Бургић (реци...) 18:20, 2. јул 2009. (CEST)[одговори]

Одговор[уреди извор]

Што се тиче „Анатомије једног морала“, то је пребачено у чланак о Миловану Ђиласу. Јер то није баш не опходно да стоји у чланку о СКЈ. Тамо је остао претходни опис догађаја. То да ли је Ђилас поднео оставку или је искључен, то није много битно за историју СКЈ. То је једино битно за њега и треба да стоји у чланку о њему.

Ниси ти први с којим сам долазио у сукоб на википедији. Ја никада до сада нисам долазио у сукоб с онима који желе овде конструктивно да раде, већ с онима који желе да мудрују и намећу неку своју „проверену“ историју.

И ако имаш нешто самном лично, онда ми то напиши на мојој страници за разговор, а немој да ми остављаш поруке по старнама за разговор разних члнака. И када нешто напишеш онда се и потпиши, такав је ред. Потдрав--Pinki (разговор) 10:54, 9. јул 2009. (CEST)[одговори]

Одговор 2[уреди извор]

Драги Јанко, ти очито у ову распарву уносиш много више емоција од мене. То је вероватно зато што си старији од мене и што си могао живео у периоду владавине КПЈ-СКЈ, за разлику од мене који сам рођен, после Титове смрти. Не разумем реченицу коју си ми упутио - ajde, budi dobar i oprosti mu sto ste ga tukli! Чему такав тон? Кога сам то ја тукао.

Иако сам рођен 40. година после завршетка Другог светског рата моје интерсовање за НОБ је велико јер потичем из породице која је активно учествовала у НОП-у, а био сам и у прилици да упознам велики број учесника НОР-а. Оно што сам од њих чуо и оно како су они живели и понашали се, је скроз у супротности са ониме како данас желе презентују НОБ. Омлаоважавајући тековине НОБ-а, ми омаловажавамо сами себе. Јер моје дивљење НОБ-ом је проистекло највише из чињенице - да је све што је створено током НОБ-а створено властитим сретствима и без ичије помоћи. То је јединствен пример колика је снага обичног народа када је предвођен одлучним људима с јасним циљевима. Све оно што се догађало после рата је сасвим друга ствар! И не треба мешати бабе и жабе, не можемо људе који су погинули 1941. или 1942. кривити за Голи оток и слично!

Што се тиче Милована Ђиласа, чланак треба средити. Иначе имам његову књигу "Дружење с Титом". Али какве везе са историјом СКЈ имају детаљи око случаја Милована Ђиласа. То у том чланку треба навести веома кратко у најважнијим цртама. А све опширно о том случају треба навести у тексту о Миловану Ђиласу или ако имаш довољно података можемо да напишрмо нови чланак који ће се звати Трећи пленум ЦК СКЈ.

Шта није у реду с чланком о Влади Дапчевићу? Ја сам у њему написао оно што сам успео да пронађем, ако имаш још података напиши их. Али имај у виду да је ово енциклопедија и молим те тога се придржавај. Јер овде многи пишу тотално неенциклопедијским стилом.

Што се тиче докумената које је пронашла словеначка комисија могу да замислим какви су, а ни њихов СУБНОР није баш нека институција од поверења. Иза мене не стоји нико, ја све чланке пишем сам и ослањам се на литературу коју поседујем или је узимам из библиотеке. А многи ме овде нападају, као да иза мене стоји бивша УДБА или шта ти ја знам ко.... Поздрав--Pinki (разговор) 13:22, 9. јул 2009. (CEST)[одговори]

Енциклопедијски стил[уреди извор]

На својој корисничкој страни написао си - Pomalo zapanjen cinjenicom da su ovdasnji podaci o tom periodu puko prepisivanje 30-40 god starih izvora bez ikakvog razmisljanja o njihovoj objektivnosti.

Па о каквој објективности ти говориш, када је за тебе релевантна чињеница то што си рођен на 5 км од одређеног места. И молим те кавак је то глупост у чланку о Крсти Поповићу о нарицању Ракове мајке!? Сигурно ти је референца за то да си био на сахрани!

Размисли мало и почни да користиш, енциклопедијски стил у писању.--Pinki (разговор) 09:40, 10. јул 2009. (CEST)[одговори]

Краљевина СХС[уреди извор]

Здраво! Настојао сам да уважим твоје примедбе, али једноставно нисам довољно упућен у поменуте догађаје. Притом, користио сам сајт Монтенегрина који је пристрасан. Позивам те да покушаш да преформулишеш спорне реченице или одељак и твој предлог поставиш на страницу за разговор датог чланка. --Дамјан /разговарајмо/ 19:20, 12. јул 2009. (CEST)[одговори]