Пређи на садржај

Разговор с корисником:Orthodoxia

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Поздрав, Orthodoxia. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Orthodoxia. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитајте следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Песак
За увежбавање рада на Википедији
Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис
Дугме за аутоматски потпис

Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитајте важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад! -- JustUser  JustTalk 11:29, 5. септембар 2007. (CEST)[одговори]

Нештин[уреди извор]

Поштовани, видим да пишете прилоге у чланку Нештин. Молимо вас да када пишете прилоге више користите енциклопедијски стил и речник а такође да одвајате слова од зареза или тачака. Пример о чему пишем је реченица:

Том приликом на најзверскији начин убијено 144 мештана,који су махом били православне вере.Православни храм је тих година такође претрпео оштећења,а чак је један одред усташа и живео у цркви где су исти храм на најогавније начине неколико пута био оскрнављен.
  • најогавније - ову реч би требало прилагодити
  • мештана,који - треба: мештана, који....
  • вере.Православни - треба: вере. Православни....

Ако тако урадите ваш оригинални прилог ће остати недирнут и самим тим ћете уштедети посла администраторима. Хвала----László (talk) 20:58, 12. јануар 2009. (CET)[одговори]


Проблеми са ауторским правом за Слика:P3010022.JPG[уреди извор]

Хвала ти што си послао (послала) Слика:P3010022.JPG. Међутим, ова слика би ускоро могла бити обрисана осим ако се не утврде носилац и статус ауторског права. Задужбина Викимедија је веома пажљива када су у питању слике које се укључују у Википедију из разлога закона о ауторском праву (погледај Википедијину политику ауторског права).

Носилац ауторског права је обично творац, његов послодавац или особа која је последња пренела ауторско право. Подаци о ауторском праву над сликама се означавају коришћењем шаблона за ауторско право. Три основна типа лиценци на Википедији су отворени садржај, јавно власништво и поштена употреба. На страни Википедија:Шаблони/Ауторско право нађи одговарајући шаблон и стави га на страну са описом слике овако: {{ИмеШаблона}}.

Молим те назначи податке о ауторском праву на свим осталим сликама које можда већ јеси или ћеш послати. Запамти да би администратори могли да обришу слике без ових важних података. Ако имаш било какво питање, слободно ми се обрати, или их постави на страни намењеној за те ствари. Такође, погледај и Википедија:Правила о коришћењу слика#Слање слика. Хвала. micki talk 23:09, 5. фебруар 2009. (CET)[одговори]

Тест референце[уреди извор]

Међу сузоточивим чудотворицама посебну пажњу привлачи Богородичина икона из парохијске цркве Светих врача Кузмана и Дамјана у сремском селу Нештин, чије је сликање јереј Рафаило Милорадовић из Бачке Паланке завршио 14. јуна 1724. године. Милорадовић је о свом послу оставио натпис на полеђини иконе у коме истиче невоље које су проистекле око сликања.[32] Како сликар сам каже “и да сам знао каква е зла даска не би нигдар узео пословати”. Посао је ипак успешно привео крају, тако да на завршетку записа истиче“али се пригоди по срећи те ће бити икона”. Овај натпис је редак и драгоцен извор који потврђује да се у току прве половине XVIII века и у Карловачкој митрополији сачувало веровање у “добре” и “зле даске”. Сигурно да су се перипетије око настанка иконе усекле у колективно сећање парохијана нештинске црквене општине, али њен углед је порастао тек након две деценије, када се огласила као чудотворица.http://www.toobap.rs/sr/vodic/kultura Икона је први пут проплакала 8. септембра 1753., а точила је сузе наредна четири дана. У исто време у Нештину је проплакала и Богородичина икона угледне породице Рашковића, која се преселила у Срем из Сјенице у време Велике сеобе под пећким патријархом Арсенијем III Чарнојевићем 1690.[33] Следеће јесени, која је у летописима забележена као топла и плодна, из Богородичине иконе у нештинској парохијској цркви су поново потекле сузе, о чему се сазнало и у самом митрополијском средишту. Истовремено се огласила плачем и Богородичина икона у цркви фрушкогорског манастира Дивша. Тако је извештај о њиховом плачу у протоколу карловачког митрополита Павла Ненадовића забележен на једном месту: “Прешедшее 1754. љета преблаги Бог и премилостиви, сице благословил изобилием пшеници, вина и овошчиами, јако неимјели људи сосоди доволни к собранију плодов, јашче принуждени и во ладјах собрати гроздовие, и некија икони Богоматере по Срему у Нешчину и у Дивши монастир слези из очес точили, јеже всешчедри Бог да изведет на благи конец”.[34] Павле Георгијевић, митрополитов канцелариста, не упушта се у тумачење плача и чудотворно објављивање Богородичиних икона повезује превасходно са веровањем да оне могу да предсказују будуће догађаје. Прецизнији опис првог сузоточивог објављивања Богородице Нештинске забележен је у протоколу манастира Дивше: “В лето Господне 1753. Месеца Септемра 8. у Нешчину бист чудо велие и преславное јако Икона Пресвјатија Владичици Богородици слези точила за четири дана, в сем зрјашчим и видевшим слези ходјашчја чрез всју Икону и дванадесјате стеле.”[35] У завршном делу описа плача истиче се да је дванаест суза кружило иконом као дванаест звезда. Ова метафора успоставља везу између суза Богородичиног плача и Јованове апокалиптичне визије жене обучене у сунце, са месецом под ногама, на чијој глави стоји венац од дванаест звезда: “И показа се велики знак на небу: жена обучена у сунце и месец под ногама, а на глави јој венац од дванаест звезда”<ref>Овде долазе детаљи референце</ref>

Претпреглед[уреди извор]

Желим да Вам се захвалим за доприносе Википедији. Међутим, препоручујем Вам да користите дугме Прикажи претпреглед пре снимања измена. Ово Вам помаже да пронађете грешке уколико сте их направили и спречава загушење скорашњих измена и историје измена. Хвала још једном. --Милићевић (разговор) 18:42, 3. фебруар 2016. (CET)[одговори]