Разговор с корисником:Zokiusa

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Поздрав, Zokiusa. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Zokiusa. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитајте следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Песак
За увежбавање рада на Википедији
Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис
Дугме за аутоматски потпис

Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитајте важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад! --СашаСтефановић 06:05, 22 децембар 2005 (CET)

  • Здраво, и добродошао. Ћирилица је основно радно писмо на српској Википедији. Ако не можеш писати српском ћирилицом из неког разлога, српска латиница је прихватљива, али и даље мораш водити рачуна да већ не постоје чланци са тим насловом. На Википедији смо већ имали чланке Симбол вере и Молитва. Поведи рачуна о овоме убудуће. Ево и згодне алатке Вучко за пресловљавање из латинице у ћирилицу. --Dzordzm 18:47, 23 децембар 2005 (CET)
  • Други коментар јесте да на Википедији заиста требамо чланке о религији. Они међутим морају бити писани са световне, објективне стране, у складу са "неутралном тачком гледишта" која је једно од основних правила на Википедији. У том смислу чланци требају да описују верске појмове а не да читаоца убеђују у њихову исправност. Са овим коментаром те можда прерано упозоравам, али разумевање ових Википедијиних правила јесте у свачијем интересу. --Dzordzm 18:47, 23 децембар 2005 (CET)
  • Надам се да ћеш се овде угодно осећати и да ћеш одлучити да останеш и допринесеш пуно интересантних чланака! --Dzordzm 18:47, 23 децембар 2005 (CET)

Нови корисниче, пре почетка креирања новог чланка погледај да ли већ постоји под тим именон на другом месту. Свако добро у раду. — Горан Анђелковићразговоргетобот • 18:49, 23 децембар 2005 (CET)

Hvala vam na dobrodoslici[уреди извор]

Trudicu se ubuduce da svi clanci koje budem postavljao budu dobri i da ce doprineti nasoj wiki da bude obilnija i bolja!

То што се неки текст налази на Интернету, не значи да није заштићен ауторским правима. Молим те поведи рачуна о томе - немој да стављаш текстове тек тако, него прво провери да ли можеш то да урадиш. Најбоље је да текст напишеш сам, наравно наводећи изворе. Такође, сви наслов иду ћирилицом и у једнини. Ако већ ниси, упознај се са правилима уређивања и политиком Википедије о ауторским правима. Такође, можеш постављати питања на Тргу а можеш питати и неког од администратора за савет (можеш наравно и мене ;-)}). --Бране Јовановић 09:20, 28 децембар 2005 (CET)

Ово сада више није обавештење, ово је упозорење - престани да кршиш туђа ауторска права, обавести се о режиму ауторских права на Википедији. У супротном, бићемо принуђени да те блокирамо. --Бране Јовановић 12:34, 28 децембар 2005 (CET)

Зоки ти чланци које си поставио нису избрисани, они се сада налазе у историји чланака. Постоји могућно да их вратиш уколико пошаљеш е-писмо вебмастерима сајта са кога си узео податке. Писмо које обично сви шаљемо можеш да погледаш овде. Видим да имаш проблема са превођењем лат→ћир и обрнуто. Постоје неколико програма који много олакшавају овај поступак. Један од њих, верујем и најпопуларнији је ВУЧКО у коме убациш текст на латиници и кликнеш конверт и он ти пребаци у ћирилицу. Један други програм је у ствари додатак Microsoft Word 2003 програму а можеш да га скинеш овде. Уколико имаш још неких питања слободно ме питај и биће ми драго да ти могу помоћи. Прими много поздрава — СашаСтефановић • 17:36 28-12-2005

Ћирилица и дупли чланци[уреди извор]

Поздрав, Зоки. Прије него што си направио чланак Bliski istok, постојао је на Википедији чланак Блиски Исток. Прије него што почнемо да правимо нове чланке, ред би био да провјеримо да ли чланци на исту тему већ постоје. На примјер, ако желиш да направиш чланак Краљ Петар Први, прво провјери да ли постоји Петар Карађорђевић или Краљ Петар I Карађорђевић и све друге варијанте, јер не желимо да имамо дупликате међу чланцима. Друга ствар је ћирилица. Ми овдје пишемо ћирилицом. За који мјесец ће бити омогућено и писање латиницом, али до тад држи се ћирилице. Пуно среће у даљем раду. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 22:09, 28 децембар 2005 (CET)

Bliski istok је сада обрисан и том чланку можеш и даље доприносити под именом Блиски Исток. Такође је један администратор обрисао чланак о краљу Јордану-Ампбали Другом (или тако некако :)) мало прије него што си га ти вратио зато што је био писан АСКИ-јем, који није дозвољен. Добра ствар ако немаш ћирилицу на рачунару је програм Вучко који аутоматски пребацује текстове из латинице у ћирилицу и обратно. За коришћење Вучка не мора ништа да се инсталира. :) --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 23:20, 28 децембар 2005 (CET)

Поздрав[уреди извор]

Здраво Зоране. Надам се да си схватио до сада да смо активна и добронамерна заједница. Све ове примедбе нека ти говоре да пратимо раст и напредовање наше Википедије и желимо да сви наши пријатељи буду упознати са стандардима које сви поштујемо. Тако се сви боље синхронизујемо а наш рад је ефикаснији. Желимо да и даље наставиш дружење са нама. Ако имаш потешкоћа у неким детаљима обрати се слободно било коме од нас. Срдачан поздрав. -- JustUser  JustTalk 23:59, 28 децембар 2005 (CET)

29. децембар[уреди извор]

Већ је постојао чланак 29. децембар. Молим те, Зоки, провјери прво. :) И немој писати чланке ASCII-јем, обрисаће ти, ASCII није дозвољен. Вучко је твој пријатељ! ;) --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 19:37, 29 децембар 2005 (CET)

Децембар се у реченици пише малим словом "д". Значи 29. децембар. Погледај чланак ASCII за више информација. --Покрајац |разговор| 19:51, 29 децембар 2005 (CET)

Nije problem[уреди извор]

Meni nije problem za primedbe nego postoje neke stvari koje jos neznam pa gresim.--Zokiusa 19:54, 29 децембар 2005 (CET)

Латиница и АСКИ[уреди извор]

Зоки, молим те да више не постављаш чланке на ову википедију док не научиш да користиш ћирилицу или вучка . Хвала — СашаСтефановић • 19:15 30-12-2005

29. децембар[уреди извор]

Па, тражио си наслов на АСКИ-ју, као прво, као друго, Д си написао великим словом, и као треће, ниси ставио размак послије тачке. :) Али нема везе, драго ми је да си ипак претражио прије него што си направио чланак. Ако имаш оперативни систем Виндоуз икс-пе или Виндоуз 98 (мислим да је слично и на једном и на другом), пробај ово: на таскбару гдје ти пише EN кликни десним кликом и из менија који се појави изабери Settings. Отвориће ти се један прозор. На десној страни тог прозора нађи дугме Add. Кликни на њега и из листе језика изабери Serbian (Cyrillic). Онда кликнеш ОК, па опет ОК на оном првом прозору и ваљда ће радити. Кад то урадиш, имаш ћирилицу на тастатури. Кад хоћеш да пишеш ћирилицом, лијевим кликом на EN и појавиће ти се један други мени из ког изабереш SR Serbian (Cyrillic), и на таскбару ће ти умјесто EN писати SR. Е, а ако немаш Виндоуз или ако ти нисам лијепо објаснио, знаш већ - Вучко. :) --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 13:30, 31 децембар 2005 (CET)

Сређивање, други пут[уреди извор]

Ово је аутоматски генерисана порука. Ако си већ примио (примила) сличну, провери доле наведени линк поново! Бот је вршио неке измене на странама са описом слика, пошто слике које су раније биле означене са {{без лиценце}} нису приказиване на списку који се наводи доле (а сада се дакле и оне приказују).

На Википедији је у току акција сређивања слика са нејасним или погрешно назначеним правним статусом.


Замолио бих те да све слике које си послао (или послала), а на којима није означена лиценца, означиш одговарајућом лиценцом, водећи рачуна да лиценца одговара правном статусу слике - погледај на пример ово правило и овај списак ознака за лиценце са кратким објашњењима сваке. Такође, визуелни списак шаблона за слике можеш видети и овде.


Када означаваш слике, поведи рачуна да сем лиценце обавезно ставиш и везу (УРЛ) ка сајту одакле је преузета; ако је слика скенирана, наведи наслов и аутора публикације и ISBN број ако знаш; ако си ти аутор, наведи то као извор (напомена: код снимака екрана и скенираних слика ти ниси аутор слике). Ако сматраш да слика испуњава услове за поштену употребу који су наведени на ознаци за лиценцу, наведи и образложење за ту поштену употребу.


Списак слика које си ти послао (послала), а које немају означену лиценцу, можеш видети овде. Ако у следеће две недеље не решиш лиценце на сликама, тога ће се прихватити заинтересовани уредници.


Напоменe:

  • Слике које по завршетку акције сређивања не буду имале јасно регулисан правни статус биће брисане! То подразумева и слике које немају лиценцу и оне које су погрешно обележене.
  • Наведи извор слике - ако не наведеш извор, немогуће је проверити лиценцу!
  • Немој стављати погрешне ознаке на слике, нарочито немој стављати „поштена употреба“ или „јавно власништво“ без образложења!

Ово је друга порука у акцији сређивањa слика.

--Бране Јовановић <~> 12:29, 15. јул 2006. (CEST)[одговори]