Пређи на садржај

Рахмонберди Мадазимов

С Википедије, слободне енциклопедије
Рахмонберди Мадазимов
Лични подаци
Пуно имеРахмонберди Мадазимов
Датум рођења(1875{{month}}{{{day}}})1875.
Место рођењаОш, Киргистан
Датум смрти1933
Место смртиУзген, Совјетски Савез
РелигијаИслам (сунитски смисао)
Занимањеглумац, писац, редитељ, позоришни редитељ, позоришни критичар, позоришни учитељ
Породица
СупружникБибихоним
Рад
Активни период1914–1932

Рахмонберди Мадазимов (узбек. Мадазимов Раҳмонберди Мухаммадизим Алам Ули) (1875—1933) био је оснивач и организатор позоришног покрета у Киргистану, оснивач, први директор, уметнички директор и главни директор најстаријег професионалног театра у средњој Азији ОШ Државни академски узбек мусиц и драмско позориште назван по Бабуру дао је велики допринос развоју културе и уметности Киргистана.

Биографија[уреди | уреди извор]

Мирзо Рахмонберди хаји син Мухаммадазим алама (Мадазимов) рођен је 1875. године у граду Ош. Он је, као и његов отац Мухаммадазим, био ауторитативан мула који је ходочастио у Меку, молио се чак и безнадежним озбиљно болесним пацијентима, био је познати теолог и проповедник ислама. У то вријеме било је изузетно мало људи који су знали писмо, Рахмонберди Мадазимов и његова дјеца припадали су том малом дијелу. Рахмонберди Мадазимов студирао је у руско-родној школи града Ош. Рахмонберди Хаји Мадазимов је писац, 1914—1915. у штампарији у канцеларији генералног гувернера Туркестан Территори у граду Ташкенту објавио своје двије књиге, "Ошнинг Тавсифи" (Карактеристика Оша), "Исмлар имлоси".

Године 1914, под вођством Рахмонберди Мадазимова, основана је позоришна група заједно са учитељем руско-родне школе града Ош Балтијоја Султанова.

Године 1918, под водством Рахмонбердија, био је у пратњи других просвијетљених мушкараца и жена у Осској регији. од локалних муслиманских глумаца. Први директор, уметнички директор и директор позоришне трупе Рахмонберди Мадазимов био је први оснивач и организатор позоришног покрета у Киргистану. 1919. године круг је формиран у драмску трупу. Касније су се трупи придружили уметници Абдукодир Исхоков, Исроиљон Исмоилов, Жалил Собитов. Ова трупа је служила не само развоју позоришне уметности, већ и развоју професионалне музичке уметности на југу Киргистана. Од репертоара трупе, поред позоришних представа, постављени су и бројни концертни програми, фолклорне мелодије за музичку пратњу представа, које су постале посебна фаза у развоју професионалних музичара. Касније је ова трупа постала основа за стварање Ошког државног академског музичког и драмског театра названог по Бабуру. Узбекистански академски музички и драмски театар у Ошу је друго најстарије професионално позориште у средњој Азији, након што је Узбекистански национални академски драмски театар назван по Кхамзи у граду Ташкенту (основан фебруара 1913-27.02.1914).

Директор, уметнички директор и директор театра Рахмонберди Мадазимов, као део позоришта, обишао је све округе Ош, где је извео представе и борио се против Басмацхиса оружјем уметности и културе. Стављајући представе у округе, знао је где се налазе басмацхис и места на којима се складишти њихово оружје. Он је, заједно са својим рођаком, оснивачем и првим начелником полиције града Ош, Балтохојом Султановом, активно учествовао у неутрализацији Басмацхиса. У својој колици, заједно са позоришним реквизитом, непримјетно је сакрио своје оружје од Црвених кроз подручја у којима су дјеловале банде басмацхија и тако снабдијевала Црвену армију оружјем и муницијом.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]