Религија унутар граница пуког ума

С Википедије, слободне енциклопедије
Религија унутар граница пуког ума
Насловна страница првог издања
Настанак и садржај
Ориг. насловDie Religion innerhalb der Grenzen der bloßen Vernunft
АуторИмануел Кант
Језикнемачки
Жанр / врста делафилозофија религије
Издавање
Издавање1793.
Број страница296[1]

Религија унутар граница пуког ума (нем. Die Religion innerhalb der Grenzen der bloßen Vernunft) је књига немачког филозофа Имануела Канта објављена 1793. Иако су њена сврха и првобитна намера постале предмети извесног спора, огроман, трајни утицај ове књиге на историју теологије и филозофије религије је неоспоран. Она се састоји из четири дела (Stücke) која су првобитно била написана као низ од четири чланка за часопис. Кант у књизи оштро критикује обред, сујеверје и хијерархију цркве.[2]

Краљевска цензура[уреди | уреди извор]

Први део се појавио априла 1792. као чланак у Берлинском месечном часопису. Кантов покушај да у истом часопису објави други део дочекао је отпор у виду краљевске цензуре. Кант је после уговорио да објави сва четири дела као књигу тако што ће их доставити Универзитету у Јени како би избегао потребну теолошком цензуром. Кант је због тог чина непослушности укорен. Кад је и поред свега 1794. објавио друго издање, цензор је био толико разјарен да је донео краљевску одлуку која је од Канта захтевала да никад више не објави нити чак јавно говори о религији.

Значење наслова и преводи[уреди | уреди извор]

Наслов књиге је заснован на метафори коју Кант представља у предговорима и користи свугде у књизи, где је разумна религија приказана као наго („пуко“) тело, док су историјске религије сматране непримереном „одећом“ – „возилима“ за преношење верских истина народу. Рани преводи су ту метафору третирали буквално: коришћењем речи „наг“ игнорише се чињеница да Кантово bloßen може значити и пук. Српскохрватски преводи користе речи пук и чист, с тим што прва боље одговара немачкој.

Преводи на српскохрватски[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Kant, Immanuel (1793). Die Religion innerhalb der Grenzen der bloßen Vernunft (на језику: немачки). Königsberg: Nicolovius. 
  2. ^ Pasternack, Lawrence; Fugate, Courtney (лето 2022). Zalta, Edward N., ур. „Kant’s Philosophy of Religion”. The Stanford Encyclopedia of Philosophy (на језику: енглески). Приступљено 3. 12. 2023. 

Литература[уреди | уреди извор]