Пређи на садржај

Ренџер у Њујорку

С Википедије, слободне енциклопедије
Насловна страна ЛМС-263 Ренџер у Њујорку, 1977.
Оригинална насловна страна Il fantasma dell’opera из 1973. год.

Ренџер у Њујорку је епизода Кит Телера објављена у бившој Југославији 29. јула 1977. године.[1][2]

Кратак садржај[уреди | уреди извор]

Кит почиње са својом истрагом о отмици две девојке из школе Клериџ. У међувремену, тајанствени отмичар кидпанује и Кларету за време часова јахања на хиподрому.

Кит краће време тумара у мраку, али преокрет у истрази дешава се у тренутку када се Киту обраћа просјак-луталица који му изговара кључну реченицу: ”Изглед увек вара”. У том тренутку Кит повезује конце, и креће у полицију да пријави злочинца.

По Киту, киднапер је Ферли Финеган. Главни мотив његовог киднаповања је Стела и њено богатство од милион долара, које би он наследио као њен ментор ако јој се нешто деси. Прву девојку и Кларету је киднаповао само зато да би прикрио главни разлог. Пре тога, Кит се распитао у банци и сазнао да Финеган има великих финансијских проблема, те да би Стелино богатсво решило његове многе животне проблеме.

Остатак епизоде дешава се у узбудљивом окршају Кита и Финегана у катакомбама празног позоришта.

Значај епизоде[уреди | уреди извор]

Погледати одељак ”Значај епизоде” у одредници ЛМС-262.

Основни подаци[уреди | уреди извор]

Кадар из ЛМС-263 Тренутак у коме Кит схвата ко је злочинац.

Епизода је објављена у Лунов магнус стрипу бр. 263 који је изашао 1977. године.[3] Заједно са претходном свеском (ЛМС-262: До виђења, Тексасе) чини јединствену епизоду. Имала је 91 страну и коштала је 10 динара. Аутор насловне стране није познат.

Оригинална епизода[уреди | уреди извор]

Оригинална епизода објављена је под бројем 117. у августу 1973. године под насловом Il fantasma dell’opera.[4] Епизоду је нацртао Франко Бињоти, познат и по епизодама Загора, Мистер Ноа, Мартија Мистерије и Тим и Дастија. Сценариста није познат. Насловницу је нацртао Френк Донатели.

Репризе[уреди | уреди извор]

Ова епизода је репризирана у Хрватској у издању Ван Гога 2013. године под насловом Фантом у опери. У Србији епизоде Малог ренџера још нису репризиране.

Претходна и наредна свеска ЛМС[уреди | уреди извор]

Преходна свеска Малог ренџера у ЛМС носила је назив До виђења, Тексасе (ЛМС262), а наредна Литица диносауруса (ЛМС266)

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ http://skab612.com/index.php?site=bsp_popisi&oznaka=LMS&stranica=3
  2. ^ Списак свих епизода Кита Телера објављених у бившој Југославији може погедати овде.
  3. ^ Списак свих епизода ЛМС налази се овде: https://sr.wikipedia.org/wiki/Lunov_Magnus_Strip:_Spisak_epizoda (Приступљено 17. октобра 2016. год)
  4. ^ Списак оригиналних епизода може се наћи на https://it.wikipedia.org/wiki/Piccolo_Ranger (Приступљено: 16. октобра 2016. год.)