Пређи на садржај

Рушевине гробљанске цркве у селу Дрен

С Википедије, слободне енциклопедије
Рушевине гробљанске цркве у селу Дрен
Остаци цркве
Опште информације
МестоДрен
ОпштинаЛепосавић
Држава Србија
Време настанка17./18. век
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Рушевине гробљанске цркве у селу Дрен, насељеном месту на територији општине Лепосавић, на Косову и Метохији, представљају непокретно културно добро као споменик културе.

Налази се са десне стране Дренске реке око километар и по северно од магистралног пута који пролази кроз Дрен. Гробљанска црква у селу Дрен је грађена од преитесаног и тесаног камена. На западном делу наоса, изнад улаза, налази се масиван камени блок од пешчара на којем су плитко издубљене три нише, са још увек видљивим траговима фреско малтера.[1] На основу градитељских и стилских одлика претпоставља се да црква потиче из 17. или 18. века. Припадала је уобичајном типу цркава које су Срби подизали под Турском влашћу.

Основ за упис у регистар[уреди | уреди извор]

Одлука о утврђивању остатака гробљанске цркве у Дрену за археолошко налазиште, бр. 1430 (Сл. гласник РС бр. 51 од 13. 11. 1997) Закон о културним добрима (Сл. гласник РС бр. 71/94).

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.