Пређи на садржај

Рушевине манастира Тавница

С Википедије, слободне енциклопедије
Рушевине манастира Тавница
Опште информације
МестоАјновце
ОпштинаКосовска Каменица
Држава Србија
Време настанка14. век
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Рушевине манастира Тавница се налазе насељеном месту Ајновце, на територији општине Косовска Каменица, на Косову и Метохији. Представљају непокретно културно добро као споменик културе.

Остаци цркве се налазе на темељима старије тробродне грађевине, са основом у виду уписаног крста. Вероватно је била надвишена куполом, тако да је током конзерваторских радова покривена дрвеном кровном конструкцијом. Начин зидања са правилним каменим тесаницима уоквиреним опеком и пластичном декорацијом у виду уврнутог ужета указује на 14. век као време настанка. Фрагментарно сачувани живопис - ликови старозаветних пророка, Аврама, Саре, једног арханђела и непознатог владара са лоросом (можда ктитора?) - показују висок степен образованости сликара који је наклоњен графичким решењима. Крај очуваног лика владара може се прочитати угребани запис дечанског јеромонаха који 1741. године посетио манастир.

Основ за упис у регистар[уреди | уреди извор]

Решење Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе АКМО у Приштини, бр. 476 од 9. 7. 1955. г. Закон о заштити споменика културе и природних реткости (Сл. гласник НРС бр. 54/4).

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.