Саобраћај у Словачкој

С Википедије, слободне енциклопедије

Словачка Република је средњоевропска земља, која се простире кроз више области Европе (Подунавље, област Карпата, Панонска низија). Ове околности омогућиле су изваредне услове за развој свих видова саобраћаја и промета кроз земљу.

Словачка има развијен друмски, железнички, ваздушни и водни саобраћај. Главни саобраћајни чвор у земљи је главни град, Братислава.

Локомотива из времена Чехословачке
Трамвај на улицама Кошица

Железнички саобраћај[уреди | уреди извор]

Погледати: Железнице Словачке Републике

Укупна дужина железничке мреже у Словачкој је 3.662 km, од чега је 3.512 km стандардне ширине колосека. Електрификовано је 1.588 km пруга, а 1011 km пруга су оне са два колосека. Највећи железнички чворови су: Братислава, Кошице, Галанта, Жилина, Зволен. Тренутно се железничка мрежа интензивно обнавља, нарочито главна железничка линија у земљи, која повезује Братиславу и Кошице. Предвиђа се да ће овом обновом бити могуће брзине и преко 150 км/час.

Два највећа града у држави, Братислава и Кошице, имају развијен трамвајски превоз.

Железничка веза са суседним земљама:


Друмски саобраћај[уреди | уреди извор]

Ауто-пут Д1
Ауто-пут на излазу из Братиславе

Погледати: Ауто-путеви у Словачкој

Укупна дужина путева у републици Словачкој је 42.993 km, од чега је са чврстом подлогом 37.533 km (2003. године). Дужина ауто-путева тренутно износи свега 316 km, али се у наредним годинама очекује брза изградња нових деоница. Ауто-путеви носе двојну ознаку „Д+број“, а магистрални путеви „Р+број“.

Ауто-путеви у Словачкој су:

Магистрални путеви у Словачкој су:

Водени саобраћај[уреди | уреди извор]

Дунав пресеца Братиславу на два дела

Словачка је унутаркопнена земља и стога нема поморских лука. Са друге стране, речни саобраћај је веома развијен и међународног је значаја. Дужина речних водених путева у Срловачкој је 172 km (2005. године) и то је, заправо, дужина Дунава у Словачкој. Река Дунав, важан паневропски пловни пут (Коридор 7) који повезује средњу Европу са облашћу Црног мора. Најважније словачке речне луке на Дунаву су Братислава и Комарно.


Гасоводи и нафтоводи[уреди | уреди извор]

Нафтовод: Дужина токова је 416 км.

Гасовод: Дужина токова је 6.769 км.


Ваздушни транспорт[уреди | уреди извор]

Поглед из ваздуха на аеродрому Братислави
Нова зграда аеродрома у Кошицама

У Словачкој је седиште неколико авио-компанија, од којих је најпознатија нискотарифна авио-компанија "Скај Јуроп". У држави постоји 36 званично уписаних аеродрома, од тога 18 са тврдом подлогом (2006. године). 6 аеродрома је уврштено на листу аеродрома са IATA кодом (IATA Airport Code):

Највећи и најважнији аеродром у земљи је братиславски Аеродром „М. Р. Штефаник“ у предграђу Иванка, удаљен 9 km североисточно од средишта града. Већина других аеродрома служи за нискотарифне летове и у свом промету се ослања на туризам.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]