Саха једначина

С Википедије, слободне енциклопедије

Саха једначина или Саха-Лангмур једначина у физици плазме је једначина која повезује степен јонизације плазме са њеном температуром. Степен јонизације плазме је представљен као функција температуре, густине и јонизационе енергије атома. Помоћу ове једначине може се изразити однос броја различитих честица у плазми при датој температури када су познати равнотежни услови, а у систему могу да се врше честичне трансформације:

Једначина је добила назив по индијском астрофизичару Мегханду Сахи који ју је извео 1920. године користећи статистичку физику и квантну механику. Једначину је унапредио Ирвинг Лангмур 1923. године. Једна од првих примена једначине била је у спектралној класификацији звезда.

Домен примене једначине[уреди | уреди извор]

Саха једначина се може применити само на слабо јонизоване плазме, односно за плазме код којих су степени јонизације ниски. Код таквих система је Дебајев радијус велики и у том случају се може занемарити екранирајући Кулонов потенцијал између различитих јона или електрона. Значајно побољшање једначине се добија уз електростатичку корекцију. Квантно-механички, електростатичка корекција се тумачи као укључивање прекривања енергетских нивоа. Једна од чешће коришћених корекција је Екер-Кровова корекција.

Када је степен јонизације велики, губи се локализација система због великих интеракција и долази до откидања електрона са јона. Високо-јонизована стања нису стабилна и сваки судар их може извести из везаног стања.

Извођење једначине[уреди | уреди извор]

За добијање Саха једначине полази се од познавања да у термодинамичкој равнотежи функција слободне енергије F има минимум по варијацији броја честица:

Слободна енергија се може представити као збир доприноса од идеалног система и доприноса од интеракције. Fid се може представити преко статистичке суме Z у канонском ансамблу као:

Како се на високим температурама све симетризоване расподеле своде на Максвел-Болцманову расподелу и нормализациони фактор се на високим температурама своди на дељење са N! за сваку врсту честица, то је:

што се уз коришћење Стирлингове формуле своди на:

Убацивањем овог израза у израз за идеални део слободне енергије и налажењем варијације по броју сваке од честица, добијамо варијацију за идеални члан. Апроксимација у првом реду варијације када се посматра само највећи члан је:

док се за варијацију за интеракциони члан може користити:

Тада је израз за укупну условну варијацију:

Коришћењем услова да се сумира само по тешким честицама, а не и по броју електрона, као и да је њихов целокупни број одржан (), те да је систем електронеутралан (), може се формирати једначина:

где су μ и ν Лагранжеви множитељи. Како су све варијације условно независне, то сви коефицијенти испред варијација морају бити једнаки нули и одавде се добијају вредности за Лагранжеве множитеље. За електроне је α=-1 и одавде се добија коефицијент ν, а за атоме је α=0, те се добија μ. Уз познате Лагранжеве множитеље, можемо добити општи израз једначине за произвољни степен јонизације и одузимањем једначина за јоне степена јонизације α и α+1, добија се:

Коришћењем израза за Ze () и да је Z заправо прозвод транслационог, вибрационог, ротационог и електронског дела, од чега се за два степена јонизације разликује само електронски део, те сређивањем, добија се коначан облик једначине:

[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Милић 1989, стр. 57–61

Литература[уреди | уреди извор]

  • Милић, Божидар (1989). Основа физике гасне плазме. Београд: Грађевинска књига. стр. 57—61. ISBN 978-86-395-0129-7.