Пређи на садржај

Сви за Космет

С Википедије, слободне енциклопедије

Сви за Космет је српска хуманитарна организација. Од 2008. године почела је да делује у Београду као Независна асоцијација студената Београд. Основни задатак је да материјално и морално подрже наш народ, Народне кухиње Мајка девет Југовића, као и наше светиње на Косову и Метохији. Окупља велики број донатора из Србије, региона и расејања. Званични огранак отворен је и у Немачкој.

Добитници су бројних захвалница и награда, а одликовани су и архијерејском Граматом Епархије рашко-призренске.[1]

Организација се финансира искључиво из сопствених прилога и донација.

Област деловања[уреди | уреди извор]

ХО Сви за Космет од 2008. године организује редовна хуманитарно-поклоничка путовања на Косово и Метохију. Од 2014. године организује празничне акције са акцентом на поделу пакетића, а од 2018. године и хуманитарне догађаје “Играј за Космет”.

Широм Србије имају постављене и хуманитарне донаторске кутије, које су такође начин како се може помоћи Србима са Косова и Метохије.

Сваке године пред почетак школске године организују и акцију прикупљања школског прибора за малишане из српских енклава на Косову и Метохији.

Уз све то, често организују наменске акције током којих окупе на хиљаде донатора.

Путовања на Косово и Метохију[уреди | уреди извор]

Хуманитарна организација Сви за Космет од 2008. године организује хуманитарне и ходочасне одласке на Косово и Метохију, који имају за циљ посету нашим светињама и угроженом народу. До сада је око 15.000 људи на овај начин посетило Космет.[2] Путовања се организују од марта до новембра викендом, као дводневна, док се за Видовдан организује једнодневно путовање.

Празнична акција[уреди | уреди извор]

Хуманитарна организација Сви за Космет традиционално организује празничну акцију, у којој се прикупљају пакетићи[3] за децу са Косова и Метохије, као и помоћ за угрожене, вишечлане породице, народне кухиње и светиње са Космета. Новогодишње пакетиће лично деле чланови организације, за Српску нову годину и Савиндан.

Играј за Космет[уреди | уреди извор]

Прва година организовања хуманитарних турнира, 2018. показала се као веома успешна. Почела је са организовањем турнира у стоном фудбалу, а потом су организовани и они у пикаду, стоном тенису, билијару, малом фудбалу, баскету и тако даље. На овим догађајима се прикупља новчана помоћ за сународнике на Космету, као и светиње[4], али се и упознају оних који деле исто мишљење и љубав према својој земљи.

Школски прибор[уреди | уреди извор]

Пред полазак у школу ХО Сви за Космет прикупља помоћ за ђаке[5], како би помогли њима и њиховим родитељима. Током поделе обилазе се школе и угрожене српске породице.Деле се школски комплети, као и неопходна опрема. У склопу акције помаже се и одређеним породицама.

Наменске акције[уреди | уреди извор]

ХО Сви за Космет организује наменске акције за породице, народне кухиње, манастире, цркве и све којима је потребна помоћ на Косову и Метохији.

У преко 100 одлазака, помогли су велики број породица и институција.  Помоћ коју сулично уручивали ишла је у руке вишечланих породица, али и појединаца, а састојала се од новчаних средстава, хране, хигијене, гардеробе, обуће, лекова и медицинског прибора[6].

Више пута су појединцима плаћали скупе лекарске прегледе, лечења и операције. Помагали су болницама[7]. Породице су опремали стоком, живином и осталим животињама. Новчано су помагали садње воћњака и винограда, подизање пластеника.

Децу су безброј пута обрадовали играчкама, компјутерима, бициклима и кућним љубимцима. Одводили су их у посете другим градовима и манастирима широм Србије. Стипендирали су ученике. Мајке и њихове новорођене бебе помагали су беби опремом, гардеробом и храном. Редовно помажу и особе са инвалидитетом неопходном опремом.

Институције Републике Србије су у неколико наврата опремали рачунарском опремом.

Мештанима забачених села помажу одржавањем и регистрацијом њихових аутомобила, који су им једини начин да имају контакт са цивилизацијом и основним потребама. Плаћали су и дугове за струју.

Опремали су и школске библиотеке. Градили су или учествовали у обнови кућа, имања, штала, живинарника, цркава и манастира, школа.

Помагали су спортске догађаје и спортске клубове. Учествовали су у борби против поплава. Организовали су и иностране изложбе и предавања.

Хуманитарни СМС број 4030[уреди | уреди извор]

ХО Сви за Космет је, у сарадњи са оператерима МТС, Теленор и А1, омогућила хуманитарни СМС број 4030[8] као средство за борбу против сиромаштва на Косову и Метохији. Потребно је да укуцате 1 и пошаљете поруку на 4030, чиме ћете донирати 100 динара, уз урачунат ПДВ.

Оператери од 5. до 15. у месецу обавештавају колико је порука послато претходни месец. До краја месеца уплаћују сакупљени новац. Оно што се не наплати, или уколико неко од њихових корисника три месеца не плати рачун, а самим тим и донацију, престају да га дуже за донацију.

Организација је дужна да у целости сакупљена средства утроши само на помоћ.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ХО “Сви за Космет”одликована граматом Епархије рашко-призренске”. Православна Митрополија црногорско-приморска (Званични сајт) (на језику: српски). 2021-06-30. Приступљено 2022-01-16. 
  2. ^ Пантић, Богдан (20220103T1903+0100). „Надомак циља: Да свако српско дете на Косову и Метохији добије пакетић”. Sputnik Србија (на језику: rs). Приступљено 2022-01-16.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  3. ^ Војводине, Јавна медијска установаЈМУ Радио-телевизија. „Организација "Сви за Космет" сакупља слаткише и играчке за пакетиће”. ЈМУ Радио-телевизија Војводине. Приступљено 2022-01-16. 
  4. ^ „Beograd: Humanitarni turnir za pomoć manastiru Gorioč”. www.radiokontaktplus.org (на језику: српски). Архивирано из оригинала 18. 01. 2022. г. Приступљено 2022-01-16. 
  5. ^ MI, Agencija. „Прикупљање школског прибора за ђаке на Косову и Метохији”. Радио Слово љубве 107,3 MHz (на језику: српски). Приступљено 2022-01-16. 
  6. ^ „Fondacije Novak Đoković, Delije i HO Svi za Kosmet donirali respiratore i kliničke monitore KBC u Kosovskoj Mitrovici”. www.ekapija.com. Приступљено 2022-01-16. 
  7. ^ KoSSev (2021-11-18). „HO "Svi za Kosmet": Donirana vredna medicinska oprema dečijem odeljenju u Pasjanu”. KoSSev (на језику: српски). Приступљено 2022-01-16. 
  8. ^ „Novi humanitarni broj organizacije "Svi za Kosmet". B92.net (на језику: српски). Приступљено 2022-01-16.