Сломљени

С Википедије, слободне енциклопедије
Сломљени
Постер филма
Жанрдрама
РежијаРуфус Норис
СценариоМарк О' Роув
ПродуцентДикси Ландерс, Али Гарнер, Ник Марстон, Бил Кенврајт
ПричаДанијел Клеј
Главне улогеТим Рот, Килијан Мерфи, Рори Кинир, Роберт Емс, Зана Марјановић, Денис Лосон, Елоиз Лоренс
МузикаElectric Wave Bureau
ДистрибутерWild Bunch
Трајање90 минута
ЗемљаУједињено Краљевство
Језикенглески
IMDb веза

Сломљени је филмска британска драма која је изашла 2012. године. Режирао је Руфус Норис а главне улоге тумаче Тим Рот, Килијан Мерфи, Рори Кинир, Роберт Емс, Зана Марјановић, Денис Лосон и Елоиз Лоренс. Филм је базиран на роману Данијела Клеја који је заправо инспирисан романом Убити птицу ругалицу. [1]

Синопсис[уреди | уреди извор]

Једанаестогодишња дијабетичарка Емили 'Сканк' Канингам живи с оцем адвокатом Арчијем, њеним старијим братом Џедом и са мигранткињом Касијом у типичном британском предграђу. Један од њених неколико пријатеља је Рик, једноставан младић који живи са родитељима у суседној кући.

Сканк је шокирана када је Рика претукао господин Освалд, још један комшија: једна од самохране Освалдове три кћери лажно је оптужила Рика за силовање. Рик је пуштен када се докаже да је девојка лагала, али он се затвара у своју собу. Од тада па надаље живот девојке Сканк иде низбрдо.

Касија је раскинула са својим дечком Мајком, који је Емилин омиљени учитељ. Рик је смештен у ментално одељење јер се све више и више изолује. Арчи и Касија започињу везу, што је шок и за Мајка и за Сканк. Освалдове кћери почињу малтретирати Сканк када креће нови семестар у школи. Емилин први дечко одједном се мора одселити, а говори јој тек дан пре него што оде.

Једна од Освалдових кћерка затрудни од једног од њених многобројних сексуалних партнера, а касније панично и лажно оптужује Мајка. Освалд упада у учионоцу Емили и Мајка и почиње да га туче. Док је Освалд у затвору, Арчи пружа правне услуге Мајку а три ћерке организују забаву. Трудна кћерка Освалда доживљава побачај а касније и умире када га пусте из затвора.

Сканк потајно посећује Рика кад поново проводи свој први викенд код куће. Кад уђе у кућу, открива да је Рик случајно гурнуо мајку низ степенице, поломивши јој врат а затим се успаничио и нокаутирао оца. Рик не пушта Сканк и не схвата када је њен дијабетес доводи у хипогликемијску кому. Освалд проналази Сканк и мртвог Рика (самоубиство) и одводи је у болницу.

У секвенци из снова, Сканк се опрашта од људи из свог детињства, укључујући и Рика, а онда се види како одраста и држи своју бебу. Она се буди у болничком кревету након тога, с оцем крај кревета.

Улоге[уреди | уреди извор]

Критике[уреди | уреди извор]

Филм се приказивао на Канском фестивалу 2012. године. Освојио је награду на Интернационалном филмском фестивалу у Одеси исте године. [2] Освојио је и признање Британске независне филмске награде за најбољи британски филм те године. [3]

На сајту Ротен томејтоуз филм има оцену одобравања од 62% на основу 60 рецензије и просечну оцену 6,0 / 10. [4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Daniel Clay : Junsui Films”. web.archive.org. 17. 2. 2015. Архивирано из оригинала 17. 02. 2015. г. Приступљено 2. 9. 2019. 
  2. ^ „Odessa International Film Festival”. web.archive.org. Архивирано из оригинала 04. 03. 2016. г. Приступљено 2. 9. 2019. 
  3. ^ Masters, Tim (10. 12. 2012). „Broken wins top indie film prize”. Приступљено 2. 9. 2019. 
  4. ^ „Broken (2013)” (на језику: енглески). Приступљено 2. 9. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]