Пређи на садржај

Спајф

С Википедије, слободне енциклопедије
Пластични спајф

Спајф (енгл. spife) врста је кухињске алатке и прибора за јело који комбинује особине кашике и ножа.[1]

Ријеч спајф је настала као комбинација енглеских ријечи за кашику (енгл. spoon) и нож (енгл. knife). Користе се још неки називи од којих је најпознатији нун (енгл. knoon).

Историја[уреди | уреди извор]

У другој половини 19. вијека у Сједињеним Државама је пријављено неколико патената који су комбиновали основне елементе прибора за јело: кашику, виљушку и нож. Међу првима је патент пријавио Семјуел Френсис у фебруару 1874.[2] Касније су се ови елементи комбиновали и одвојено као кашика за сјечење и назубљена кашика коју је патентирао Френк Еменеџер 1912.[3]

Изумљени прибор је дуго чекао да уђе у ширу употребу и да добије име по коме ће бити шире познат. Поновно помињање кашике за сјечење је било тек 1942. у књизи дјечјих прича Гертруде Ворнер када је и први пута употребљен назив спајф.

Облик и намјена[уреди | уреди извор]

Спајф је обично у облику кратке кашике чија је дршка назубљена тако да је њоме могуће сјећи воће и поврће. Поред тог облика, постоје и облици код којих се танко сјечиво извлачи из дршке кашике. Неки спајфови имају и оквир којим се прекрива дршка како би се спријечиле посјекотине.

Спајф је у почетку кориштен само за сјечење кивија, али се касније почео користити са сјечење других врста воћа и поврћа као и других врста намирница.

Види још[уреди | уреди извор]

  • спорк, комбинација кашике и виљушке
  • спорф, комбинација кашике, виљушке и ножа
  • норк, комбинација виљушке и ножа

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „"It's a spoon. It's a knife. It's a Spife!" Zespriwiki.com”. Архивирано из оригинала 10. 08. 2011. г. Приступљено 15. 09. 2013. 
  2. ^ US147119
  3. ^ US1044869