Споменик Јовану Ненаду у Суботици

С Википедије, слободне енциклопедије

Споменик Јовану Ненаду у Суботици, свечано је откривен, 27. новембра 1927. године, на централном градском тргу, данашњем Тргу Слободе.[1]

Вековима након своје смрти Јован Ненад је постао легендарна фигура за Србе. Многи српски историчари га као првог тамошњег српског владара сматрају зачетником данашње Војводине.

Цар Јован Ненад[уреди | уреди извор]

Цар Јован Ненад или Јован Црни био је вођа војника који је у анархији која настала након погибије хрватско-угарског краља Људевита Јагеловића освојио контролу на делу данашње Војводине и прогласио се царем своје „државице” која је настала након повлачења главнине отоманске војске о септембру/октобру 1526. године и престала постојати 25. јула 1527. године.

Формирање Одбора и подизање споменика[уреди | уреди извор]

Почетком 1927. године, историчар др Алекса Ивић, професор Правног факултета у Суботици, покренуо је иницијативу за организовање прославе и подизање споменика. У одбор за прославу укључило се бројно угледно грађанство словенског порекла. Посао на изради три фигуре поверен је Петру Палавичинију, цењеном југословенском вајару, који је у мермеру изразио своје уметничко виђење Јована Ненада и његових дворјана – фрањевца Фабијана Литерате и палатина Суботе Врлића. Скулптуре су од карарскога, а постамент је био од венчачког мермера. На највишем месту је „цар” у ратничкој опреми, Литерата у рукама има књигу и перо, а Субота Врлић држи суботичку тврђаву и штит са грбом Kраљевине Срба, Хрвата и Словенаца. На споменику стоји натпис: „Твоја је мисао победила”.[2]

Рушење и обнова споменика[уреди | уреди извор]

По уласку фашистичке мађарске војске у Суботицу, 1941. године, споменик је порушен, а обезглављене мермерне фигуре су остале да леже обезглављене у дворишту тадашњег музеја. После одлуке да се споменик обнови и поново постави на тргу поред Градске куће, рестаурацију скулптура је урадио академски вајар мр. Сава Халугин, а пројекат постоља је израдио дипломирани инжењер архитектуре Александар Петров.

Ново постоље за споменик израдио је Васо Злоколица из Жабља и то од прилепског мермера, а новац за овај и све остале послове око постављања споменика обезбедио је СKЦ „Свети Сава” кроз добровољне прилоге и бесплатно извођење радова.

Споменик је по други пут откривен 9. новембра 1991. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Spomenik Jovanu Nenadu Subotičkom – podizanje, rušenje i povratak”. Grad Subotica. Приступљено 11. 11. 2020. 
  2. ^ „87 godina od otkrivanja spomenika u čast Cara Jovana Nenada”. portal Subotica. Приступљено 11. 11. 2020. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]