Срби - амерички ратни хероји

С Википедије, слободне енциклопедије
Срби - амерички ратни хероји
Предње корице књиге из 2017. године
Настанак
Аутормр Душан Бабац
Земља Србија
Језиксрпски, енглески
Садржај
ТемаСрби у САД
Издавање
ИздавачМедија центар Одбрана Министарства одбране Републике Србије
Број страница459
Превод
Датум
издавања
2017.
Класификација
ISBN?978-86-335-0577-2

Срби - амерички ратни хероји је двојезични историографски лексикон мр Душана М. Бапца, објављена 2017. године у издању Медија центра Одбрана Министарства одбране Републике Србије.

Аутор[уреди | уреди извор]

Душан М. Бабац (1969) је српски магистар геолошких наука, хералдичар, публициста, члан крунског већа Александра Карађорђевића и директор Фонда Краљевски двор. Његов отац је филмски теоретичар и редитељ Марко Бабац, а деда је био пешадијски мајор Југословенске војске и помоћник команданта београдских корпуса ЈВуО током Другог светског рата генералштабног мајора Жарка Тодоровића Валтера. Један је од водећих српских војних публициста и аутор је неколико десетина монографија из српске војне историје, од којих је највећи део објавио Медија центра Одбрана Министарства одбране Републике Србије.

Опис[уреди | уреди извор]

Књига представља енциклопедијски преглед биографија истакнутих Срба на служби у Оружаним снагама Сједињених Америчких Држава, почевши од Ђорђа Шагића (Џорџа Фишера) као првог познатог српског емигранта у Сједињеним Америчким Државама, па све до савременог доба. Према речима аутора, Срби пропорционално представљају најмалобројнију и најодликованију заједницу у Сједињеним Државама.

Из приложених биографија у књизи, јасно се види да су Срби као амерички војници и официри учествовали у готово свим ратовима од Тексашке револуције, Америчког грађанског рата, Првог светског рата, Другог светског рата, Корејског рата...

Књига је објављена 2017. године у издању Медија центра Одбрана Министарства одбране Републике Србије. Реч је о двојезичном издању на српском и енглеском језику.

Садржај[уреди | уреди извор]

Након пролошких текстова у Србима у САД и њиховој војној служби, следе два дела књиге о одликованим Србима, те америчким генералима и адмиралима српског порекла. На крају књиге, налази се текст о одреду Југословенског краљевског ратног ваздухопловства, односно пилотима који су избегли заробљеништво у Априлском рату 1941. године и из Египта били пребачени на летачку обуку у САД.[1]

Књига доноси биографије готово свих познатих Срба у америчким оружаним снагама, међу којима су: бригадир Мајкл Милићевић, пуковник конфедеративне армије Џорџ Милићевић, Меле Војводић, Ник Лалић, Џорџ Мусулин, Мичел Пејџ, све до бригадног генерала Америчког ратног ваздухопловства Терезе Ђурић.

Критике[уреди | уреди извор]

На промоцији књиге која је одржана у октобру 2017. године на Међународном сајму књига у Београду, говорио и је директор Института за новију историју Србије историчар др Миле Бјелајац је позитивно оценио књигу и истакао да она има изузетан значај за светску војну историју.[2] Промоцији је присуствовао и министар одбране Александар Вулин.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Бабац, Душан М. (2017). Срби - амерички ратни хероји. 434-435: Медија центар Одбрана - Министарства одбране Републике Србије. стр. Београд. ISBN 978-86-335-0577-2. 
  2. ^ „Министар Вулин на промоцији књиге „Срби, амерички ратни хероји. Министарство одбране Републике Србије. 27. 10. 2017.