Пређи на садржај

Средња стручна и техничка школа Градишка

С Википедије, слободне енциклопедије
Средња стручна и техничка школа Градишка
Типдржавна
Основана1993. године
ЛокацијаВидовданска бб
Градишка
Држава Република Српска
 Босна и Херцеговина
ДиректорДарко Голић
Спољашњи видео-запис
Упис у први разред школску 2023/2024. године

Средња стручна и техничка школа једна је од средњих школа у Градишци. Налази се у улици Видовданска бб.

Историјат[уреди | уреди извор]

Средња стручна и техничка школа Градишка под тим називом постоји од 1993. године, али баштини дугу традицију од 1945. као насљедница Домаћинске школе која је тада настала и постојала до 1993. Министарство просвјете и културе Републике Српске је за школску 2023—2024. годину одобрило упис у први разред у оквиру струка Економија, право и трговина – Царински техничар и Пословно–правни техничар са двадесет и четири ученик, Здравство – Медицински и Фармацеутски техничар са двадесет и четири ученик, Текстилство и кожарство – Дизајнер модни техничар са двадесет и четири ученик и Угоститељство и туризам – Кувар–конобар са комбинованим одјељењем од двадесет и четири ученик.[1] Поред редовне наставе нуде могућност образовања одраслих са најмање двадесет и четири полазника у струци Текстилство и кожарство – Шивац, Угоститељство и туризам – Конобар, Угоститељство и туризам – Помоћни кувар и Остале дјелатности – Фризер.[2] Развојна агенција Градишка (РАГА) је 2024. године израдила пројекат за који је „Регионални челенџ фонд” одобрио бесповратна средства у износу од 741.000 конвертабилних марака.[3] Пројектом је планирано рушење старог објекта ресторана школе и изградња и опремање новог, као и учионица практичне наставе са најсавременијом опремом за угоститељство и текстилну индустрију.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Влаинић, Г. (2. 5. 2023). „Два нова занимања у Средњој стручној и техничкој школи Градишка (ВИДЕО)”. Радио телевизија Градишка. Приступљено 12. 2. 2024. 
  2. ^ Конкурс за упис полазника за средње стручно образовање одраслих
  3. ^ а б Mreža, Micro (2024-02-09). „RAGA riješila dugogodišnji problem Srednje stručne i tehničke škole Gradiška”. Micro Mreža (на језику: енглески). Приступљено 2024-02-12.