Српски дијалектолошки зборник

С Википедије, слободне енциклопедије

Српски дијалектолошки зборник
Типнаучни часопис
Формат23 cm
ИздавачСрпска академија наука и уметности и Институт за српски језик САНУ
Редакцијадр Недељко Богдановић, др Мирослав Николић, др Драгољуб Петровић, др Слободан Реметић
Главни уредникакадемик Слободан Реметић
Оснивање1905
Језиксрпски
СедиштеИнститут за српски језик САНУ
Тираж500
ISSN0353-8257
Веб-сајт[]

Српски дијалектолошки зборник, је часопис Српске академије наука и уметности и Института за српски језик САНУ. Часопис је основао Александар Белић 1905. године.

О часопису[уреди | уреди извор]

Часопис Српски дијалектолошки зборник (даље СДЗб) посвећен је народним говорима. Први је српски специјализовани лингвистички часопис.

Историјат[уреди | уреди извор]

Први број СДЗб изашао је 1905. године. Покренуо га је Александар Белић у оквиру Српске краљевске академије. У првом броју је објављена студија Александра Белића „Дијалекти источне и јужне Србије“ којом је постављен темељ у проучавању призренско-тимочких говора српског језика, као и модел у проучавању народних говора уопште у оквиру традиционалног приступа дијалектологији. Прва књига садржи и две карте. У уводу је назначено је садржај резултат специјалне студије, за које је аутор прикупљао грађу током 1901-1902. године. Тиме су отпочела дијалектолошка проучавања у српском језику. СДЗб је стекао статус најрепрезентативнијег гласила тога типа у словенском свету. На његовим страницама објављене су капиталне монографије из српске дијалектологије, међу којима и две Белићеве и четири Ивићеве. Иако профилисан да објављује прилоге из националне научне дисциплине, СДЗб има статус часописа међународног ранга.[1]

СДЗб је до данас изашао у шездесет пет књига, објавивши бројне студије о српским говорима, као и речнике појединих говора. Часопис издају Српска академија наука и уметности и Институт за српски језик САНУ.

Александар Белић, покретач и први уредник Српског дијалектолошког зборника
Академик Слободан Реметић, главни уредник Српског дијалектолошког зборника

Периодичност излажења[уреди | уреди извор]

У почетку СДЗб је излазио неколико година, те је због ратова правио и веће паузе. Прва књига изашла је 1905. године, друга 1911, наредна 1927. а четврта 1932. године. Пред Други светски рат, 1940. године изашле су девета и десета књига док је наредна објављена 1950. Књига једанаеста објављена је под новооснованим Институтом за српски језик САН. Часопис и данас није променио своју физиономију и излази као годишњак углавном у једној или у две свеске.

Уредници[уреди | уреди извор]

Од 1905. до 1960. године уређивао га је академик Александар Белић (I – XIII књига), потом (до 1974. године) академик Михаило Стевановић (књиге XIV – XX), од 1976. до 1999. академик Павле Ивић (књиге XXI – XLVIII), од 2002. га уређује академик Александар Младеновић (књиге XLIX – LV). Након смрти Александра Младеновића (2010), уредник Српског дијалектолошког зборника постао је академик Слободан Реметић.

Аутори прилога[уреди | уреди извор]

Аутори прилога припадају истакнутим посланицима у области дијалектолошких проучавања. Детаљан списак аутора прилога (до. 2015. године) налази се у објављеној библиографији часописа под насловом „Сто десет година Српског дијалектолошког зборника (1905–2015) – библиографија“, аутора др Бранкице Марковић.

Електронски облик часописа[уреди | уреди извор]

Приступ електронском облику часописа у коме се чланци налазе у пуном тексту налази се у дигиталном репозиторијуму Института за српски језик САНУ на адреси: Дигитални репозиторијум САНУ и института[мртва веза]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Спасојевић, Марина. „Александар Белић као покретач лингвистичке периодике на почетку XX века”. 1: 357—368. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Спасојевић, Марина, „Александар Белић као покретач лингвистичке периодике на почетку XX века”, Српски језик и његови ресурси: теорија, опис и примене 3, 44/1 (2015), 39–48.
  • Пецо, А. „Дијалектологија у часописима на српскохрватскомјезичком подручју”, Научни састанак слависта у Вукове дане, 9 (1980),141–163.
  • Стевановић, Михаило, „Језички часописи Института”, Наш језик, XX/1–5, (1973–74), 23–31.
  • Марковић, Бранкица, „Сто десет година Српског дијалектолошког зборника (1905–2015) – библиографија“, Српски дијалектолошки зборник, 62, 333–349.
  • Марковић, Јордана (пр.), Александар Белић - 110 година од појаве Српског дијалектолошког зборника : зборник радова са истоименог научног скупа, Ниш, Филозофски факултет, 2017.
  • Стевановић, Михаило, "Оснивање часописа и њихов карактер – пре Другог светског рата и за 10 послератних година", Наш језик ХХ/1–5, Београд, 23–31.