Сњежана Бига Фригановић

С Википедије, слободне енциклопедије
Сњежана Бига Фригановић
Лични подаци
Име при рођењуСњежана Бига
Датум рођења(1960-01-11)11. јануар 1960.
Место рођењаШибеник, СФРЈ
Датум смрти22. јануар 2005.(2005-01-22) (45 год.)
Место смртиЗагреб, Хрватска
ДржављанствоХрватска
НародностСрпкиња
Религијаправославка
Професијапсихолог
Породица
СупружникЗвонимир Фригановић
Политичка каријера
Политичка
странка
Социјалдемократска партија Хрватске

Сњежана Бига Фригановић (Шибеник, 11. јануар 1960Загреб, 22. јануар 2005) је била хрватска политичарка и психолог.

Била је заступница у Хрватском сабору, потпредседница Социјалдемократске партије (СДП) и прва председница Хрватске психолошке коморе.

Биографија[уреди | уреди извор]

Дипломирала је на Одсеку за психологију Филозофског факултета у Загребу 1983. године, а од 1984. до 1992. године радила је као психолог у тиму медицине рада у Здравственој станици Творнице лаких метала у Шибенику. Била је саборска заступница СДП-а од 1992. године и то кроз четири мандата. Од 1993. године је била чланица делегације Хрватског сабора у Парламентарној скупштини Савета Европе на предлагање Др Фрање Туђмана[1]. Од 1998. до 2002. године била је чланица Управног одбора Друштва психолога Града Загреба и Загребачке жупаније, а од 2000. до 2003. године председница Саборског одбора за рад, социјалну политику и здравство.

У СДП-у је била чланица Главног одбора, ау два мандата и потпредседница странке и једна од највише позиционираних Срба у овој странци.

Као председница Саборског одбора за рад, социјалну политику и здравство посебно се ангажовала у изради и доношењу Закона о психолошкој делатности. Њен је лични ангажман довео до тога да је Закон о психолошкој дјелатности једногласно усвојен у Сабору Републике Хрватске.

Била је предсједница Хрватске психолошке коморе од новембра 2003. године до своје смрти и дала је изузетно велики допринос у процесу устројавања Коморе и промовисања психолошке струке. Њеним радом током прве године постојања постављени су темељи даљег развоја Коморе, израђен велики број правилника и пословника без којих Комора не би могла функционисати, почело је провођење Закона о психолошкој делатности и издавање основних допусница, постављене су основе приправничког стажа и стручних испита психолога при Комори и спроведен је низ информативних активности.

Умрла је од дуге и тешке болести.

После Сњежанине смрти Хрватска психолошка комора је установила награду "Сњежана Бига-Фригановић" која се додељује се члану Коморе те другим физичким и правним лицима који су посебно допринели организацији, раду и развоју Коморе, а тиме дали значајан допринос за унапређење статуса психолога у друштву те развој и афирмацију психолошке делатности.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Slobodna Dalmacija, Приступљено 25. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]