Троицки Макаријев манастир

С Википедије, слободне енциклопедије
Троицки Макаријев манастир
Троицкий Макарьев монастырь
Основни подаци
ЈурисдикцијаРуска православна црква
Оснивањепочетком XV века
ОснивачМакарије Каљазински
МестоКаљазин, Тверска област
Држава Русија

Троицки Макаријев манастир (рус. Троицкий Макарьев монастырь) био је мушки манастир Руске православне цркве и налазио се код данашњег града Каљазина, на крајњем југоистоку Тверске области, у западном делу европске Русије.

Манастир је у првој половини XV века основао извесни тверски монах Макарије, световно Матвеј Кожин, и налазио се на левој обали Волге. Земљу за градњу манастира поклонио је локални земљопоседник Иван Кољага по коме је насеље које се развило подно манастирских зидина вероватно и добило име. Прве писане податке о манастиру дао је путописац Афанасије Никитин 1466. године након што је неколико дана провео са манастирским братством.

Прве камене грађевине у манастирском комплексу саграђене су током 1520-их година, новцем књаза Јурија Ивановича. На Троицком сабору и трпезарији радили су у то време чувени ростовски мајстори. Нова саборна манастирска црква саграђена је средствима императора Алексеја Михајловича, а храм је освештан 1654. године.

Све до почетка XX века у манастирској ризници су се чували бројни рукописи од којих је 6 било из XVI века.

Манастир је службено затворен 1920. године након доласка бољшевика на власт у Русији, а убрзо потом је и у целости уништен. Сачувано је свега неколико фресака из XVII века и пар фрагмената који су данас део фундуса московског Шчусевог музеја. Локалитет је коначно уништен и потопљен испуњавањем вештачке Угличке акумулације водом крајем 1930-их година.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]