Пређи на садржај

Филолошко друштво „Речи”

С Википедије, слободне енциклопедије
Филолошко друштво „Речи“
СкраћеницаФДР
Датум оснивања8. фебруар 2023.
Типнаучно удружење
СедиштеУниверзитетска библиотека „Светозар Марковић”, Бул. краља Александра 71, Београд
ПредседникДејан Ајдачић

Филолошко друштво „Речи“  је невладино и непрофитно струковно удружење, основано у Београду 2023. године ради унапређења изучавања језика и подстицаја брижљивијег односа према речима и језичкој култури. Чланови Филолошког друштва су усмерени на академску сарадњу са домаћим и страним стручњацима и институцијама које се баве језиком и на активности усмерене ка заинтересованим говорницима српског језика.

Оснивање друштва[уреди | уреди извор]

Круг уредника и аутора часописа Новоречје је иницирао стварање научног друштва и организовао оснивачку скупштину Филолошког друштва „Речи“ у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду, 8. фебруара 2023. године[1]. Седиштe удружења се налази у Универзитетској библиотеци.

Активности[уреди | уреди извор]

Друштво је организовало две научне конференције "Деантропонимни неологизми као кључне речи епохе"[2] и "Нове речи у говору деце и младих и у текстовима за децу и младе"[3], преузело је издавање часописа Новоречје (бр. 8 и 9) и организовало "Избор речи 2023. године" у три категорије: реч, нова реч и лажиреч године. Друштво је са издавачком кућом "Алма" објавило два зборника "Реч године у словенским језицима"[4] и "Сливенице у словенским језицима: зборник радова"[5]. Активности друштва су у 2023. години добиле подршку Министарства културе Републике Србије. Јавна гласила прате активности Филолошког друштва "Речи", нарочито "Избор речи 2023. године"[6].

Чланови и управа[уреди | уреди извор]

Оснивачи Филолошког друштва „Речи“ су били: Дејан Ајдачић, Милан Ајџановић, Јасмина Дражић, Свјетлана Ђелић, Александар Јерков, Јована Јовановић, Ивана Лазић Коњик, Ана Миленковић, Вања Миљковић, Слободан Новокмет, Ђорђе Оташевић, Људмила Поповић, Бојана Томић и Данко Шипка[7].  Управни одбор има седам чланова, а Надзорни одбор три члана. За председника Друштва изабран је Дејан Ајдачић, а за заменика председника Ивана Лазић Коњик.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Записник са оснивачке скупштине удружења „Филолошко друштво Речи. Филолошко друштво Речи - reci.org.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-04-02. 
  2. ^ „15.V 2023. Конференција”. Филолошко друштво Речи - reci.org.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-04-02. 
  3. ^ „13.XI 2023. Конференција”. Филолошко друштво Речи - reci.org.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-04-02. 
  4. ^ „зборник”. Филолошко друштво Речи - reci.org.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-04-02. 
  5. ^ „зборник”. Филолошко друштво Речи - reci.org.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-04-02. 
  6. ^ „Избор речи године 2023. Филолошког друштва”. Филолошко друштво Речи - reci.org.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-04-02. 
  7. ^ „Чланови”. Филолошко друштво Речи - reci.org.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-04-02. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Веб-сајт