Пређи на садржај

Хаику клуб Шики

С Википедије, слободне енциклопедије

Хаику клуб „Шики“ (на јапанском језику „четири годишња доба“) је београдско књижевно удружење посвећено хаику песништву.[1]

Клуб је добио име по јапанском хаику песнику, мајстору Шикију Масаоки (1867-1902). Клуб је основан у новембру 1992. године,[2] у сарадњи са тадашњим Друштвом пријатељства ЈугославијаЈапан. Од оснивања до данас трају активности клуба, чији се чланови састају сваког последњег четвртка у месецу (сем јула и августа), у Удружењу књижевника Србије у Француској улици бр. 7 у Београду.

Делатности клуба су представљање часописа и других гласила за хаику поезију, ауторских књига, антологија и зборника, трибине о хаику поезији, радионице, гостовања теоретичара о хаику поезији, размена информација и слично.

У активностима клуба учествовало је и учествује педесетак хаику песника. Међу њима су и познати песници српске књижевности: Десанка Максимовић, Адам Пуслојић, Добрица Ерић, Мома Димић, Мирјана Божин, Владислав Бајац, Срба Митровић, Милијан Деспотовић, Драган Јовановић Данилов, Небојша Миленковић и други. Десанка Максимовић је проглашена за почасног председника, од дана оснивања клуба па надаље.

Од значаја за клуб су гостовање амбасадора Јапана Рјуичи Танабеа, аташеа за културну сарадњу Михе Кондо и њеног заменика Кацуми Фукуде, у марту 2004. године, касније и амбасадора Јапана Тадаши Нагаија, који 2010. године проглашен за почасног грађанина Београда.

Хаику клуб „Шики“ има велики допринос у раду Хаику удружења Србије и Црне Горе (раније Југославије), основаног 1999. године, а као резултат заједничког рада је више публикација, часописа и ауторских књига хаику поезије.[3]

Чланови Хаику клуба „Шики“ су остварили више групних гостовања у Београду и у другим местима у Србији.

Извори[уреди | уреди извор]