Пређи на садржај

Хиландарска истраживачка библиотека

С Википедије, слободне енциклопедије

Хиландарска истраживачка библиотека (енг. Hilandar Research Library: HRL), смештена у Томпсоновој библиотеци у кампусу Државног универзитета Охајо, има највећу колекцију средњовековних словенских рукописа на микроформама на свету.

Збирка Хиландарске истраживачке библиотеке[уреди | уреди извор]

Збирка је састављена од материјала микроформа из више од 100 различитих приватних, музејских и библиотечких колекција у десетинама земаља. Обухвата много ћириличних рукописа на микрооблику, већину из разних манастира Свете Горе, Грчке, укључујући и целокупну словенску збирку манастира Хиландара. Библиотека такође садржи референтну колекцију од 100.000 томова. Цела збирка може се видети у читаоници специјалних колекција Џека и Џена Крејтона (Thompson Library). [1] Библиотека свој простор дели са Ресурсним центром за средњовековне славистике (RCMSS). И Хиландарска библиотека и Ресурсни центар за средњовековну славистику настали су као плод првобитног пројекта истраживања Хиландара, који је трајао од 1969. до 1982. године. [2]

Ресурсни центар за средњовековну славистику[уреди | уреди извор]

Основан 1984. године, Ресурсни центар за средњовековне славистике (RCMSS) [3] је независни центар Колеџа хуманистичких наука Универзитета Охајо и посвећен је промоцији средњовековне славистике. Ресурсни центар за средњовековну славистику негује и подржава истраживање и сарадњу у средњовековним словенским језицима, лингвистици, историји и култури. [4]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „The Hilandar Research Library”. Ohio State University. Приступљено 2. 10. 2013. 
  2. ^ „Hilandar Research Library and Resource Center for Medieval Slavic Studies”. Serbica Americana. Приступљено 2. 10. 2013. 
  3. ^ Resource Center for Medieval Slavic Studies
  4. ^ „Hilandar Research Library and Resource Center for Medieval Slavic Studies”. Serbica Americana. Приступљено 2. 10. 2013. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]