Химзо Салихагић

С Википедије, слободне енциклопедије
химзо салихагић
Химзо Салихагић
Лични подаци
Датум рођења1917
Место рођењаШујица, код Томиславграда, Аустроугарска
Датум смрти22. март 1943.(1943-03-22) (25/26 год.)
Место смртиКифино Село, НД Хрватска
Професијарадник
Деловање
Члан КПЈ од1936.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
СлужбаНОВ и ПО Југославије
Херој
Народни херој од20. децембра 1951.

Химзо Салихагић (Шујица, код Томиславграда, 1917Кифино Село, 22. март 1943) био је учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 1917. године у селу Шујици код Томиславграда. После завршетка основне школе у родном месту, радио је као најамни радник код имућнијих сељака. Године 1936, отишао је у Сарајево и радио на грађевинама. Као припадник радничког покрета, учествовао је у акцијама Комунистичке партије Југославије, а вероватно је тада и постао члан КПЈ. Године 1940, вратио се у радно село.

Првих дана оружаног устанка 1941. године, Химзо се повезао с групом другова који су већ били изишли на планину Цинцар и руководили организовањем устанка. У марту 1942, ступио је у Ливањски партизански одред. Касније је прешао у Пету црногорску бригаду. Истакао се у борби с четницима на простору ДолацВелимље, у гатачком срезу.

У борби коју је водила Пета црногорска бригада око Ливна, Химзо је међу првима ускочио у непријатељске бункере и нанео непријатељу велике губитке. Године 1943, у борбама за слобођење Прозора, Химзо је, као добровољац, учествовао у кидању непријатељских жичаних препрека, а затим је бомбама уништио посаду два италијанска бункера и тако омогућио даље напредовање својој јединици.

Погинуо је 22. марта 1943. године у Кифином Селу, у борби с четницима и италијанским фашистима, када га је рафал из митраљеза погодио у груди. Сахрањен је у истом селу.

Указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 20. децембра 1951. године, проглашен је за народног хероја.

Литература[уреди | уреди извор]