Храм светих лекара Козме и Дамјана у Расници

С Википедије, слободне енциклопедије
Храм светих лекара Козме и Дамјана у Расници
Црква
Опште информације
МестоРасница
ОпштинаПирот
Држава Србија
Време настанка1885.

Православни Храм светих лекара Козме и Дамјана у Расници, налази се у Расници, Град Пирот, припада Српској православној цркви, Епархији нишкој, Архијерејском намесништву Пирот , Костурској парохији. Храм је подигнут 1885.године и носи печат времена како у верској тако и уметничкој сфери. Основу цркве чине два конуентригна квадрата положена један у други са апсидом на истоку. Иконостас је рад руских мајстора из прве половине двадесетог века.[1]

Храм је једно време био запуштен и оронуо па је мало реновиран деведесетих година прошлог века а детаљније 2017. године.

Историјат[уреди | уреди извор]

Након српскотурских ратова 1876. до 1878. године и ослобођења истока и југоистока-Србије , ослобођен је и Пиротски крај. Након успостављања мира Берлинским конгресом (1878.године) се приступило обнови старих грађевина и зидању нових а и реформи црквене уметности у Краљевини Србији. Једна од првих цркава подигнутих на југоистоку Србије била је црква у Расници.[2]

Храм 2017. године пре реновирања

Црква је пројектована и грађена у „Бечко неовизантијском стилу“ и завршена 1885. године. Храм у Расници је зидан по нацртима архитекте Светозара Ивачковића који је своје знање стекао на бечкој Академији као ђак и следбеник данског архитекте Теофила Ханзена. Црква је значајно архитектонско дело тако да је 1894. године о њој писан стручни чланак у „Српском техничком листу“.

Стручњаци кажу да храм у основи садржи слободан крст са куполом на средини. Ради се о правилном византијском крсту, „псеудогамадни“. Са друге стране се сматра да „крстообразне“ цркве имају у основи правилан грчки крст. Храм у Расници поседује звоник као један од битних резултата црквене и градитељске реформе тога времена у Србији. Овај звоник карактерише једна новина, а то је његово пројектовање засебно у односу на храм.

Циљ је био да се поново актуелизује принцип византијског градитељства и оживи српски национални стил. У то време у Србији је подигнуто више једнокуполних цркава у кубичном стилу са издвојеним звоником.

Историчари и стручњаци сматрају да је овај храм једно од највреднијих и најзначајнијих сакралних остварења или једно од најскладнијих и најоригиналнијих дела архитекте Светозара Ивачковића.

Црква у Расници је посвећена Светим Врачима Козми и Дамјану.[3]

Галерија „Храм пре реновирања“[уреди | уреди извор]

Галерија „Храм 2020. и 2022. године"[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Сајт Епархије нишке
  2. ^ Н. Макуљевиш, Реформа црквене уметности у југоисточној Србији после 1878.године, Лесковачки зборник, Лесковац 1997, 35-58.
  3. ^ Ниш и Византија