Црвена претња (Грим)

С Википедије, слободне енциклопедије
Црвена претња (Грим)

Црвена претња “ је девета епизода и премијера треће сезоне натприродне драмске телевизијске серије Грим и свеукупно 53. епизода. Премијерно је приказана 3. јануара 2014. године на каналу НБЦ. Епизоду је написао Алан ДиФиоре, а режирао Алан Крокер.

Радња[уреди | уреди извор]

Уводни цитат: ,, Да бисте убили Бесмртног Кошеја, прво морате пронаћи његову душу, која је скривена у јајету, у патки која се налази у оловном сандуку закопаном испод храста. "

Џулиет ( Bitsie Tulloch ) добија позив од пријатељице, Алисије

( Alicia Lagano ), која тврди да је њен муж злоставља. Она јој каже да дође у Портланд да разговара о њеном браку. Док је боравио у кући, Ник види да је она Фуцхсбау. У Бечу, Адалинд ( Claire Coffee ) се састаје са Ренардом ( Sasha Roiz ), који захтева да зна ко је отац. Она му то не говори, али је он упозорава да су њени пријатељи заинтересовани само за бебу и да не треба да им верује.

У Портланду, исцелитељ по имену Борис Мишкин ( Mark Ivanir) лечи жену од бола који је трпела. Затим одлази на руску забаву на којој сви прослављају његове подухвате спашавања живота. Напада га човек по имену Алекс Ренко (Vladimir Tevlovski) и он се претвара у провидног Везена са зеленим жилама и користи их да отрује Ренка. Ренко успева да побегне, али по доласку у хотелску собу, почиње да осећа бол због кумулативног отрова у његовом телу. У међувремену, Хенк ( Russell Hornsby ) има последњу терапију код свог физиотерапеута Зури Елис (Sharon Leal).Пита је да изађу на састанак али она одбија желећи да остану у професионалним односима.

Ренард се враћа у Портланд и говори Нику да могу бити претња за Верата. Ник, Хенк и Ву ( Реџи Ли ) су послати на истрагу тела које је пронађено у замрзивачу ресторана. Идентификовано је тело Ивана Маркова, конобара, и наилазе на место туче Бориса и Ренка. Ник, Хенк и Ренард одлучују да посете Бориса јер снимак показује да се понашао као да се напад никада није догодио. Посматрају како Борис лечи дечака, а Ник у том процесу види његову провидну руку и кости. Користећи своје лекције руског, Ренард говори Борису и његовој супрузи Олги (Aleksandra Kaniak) да им се могу веровати и нуди им да пошаљу патролу која ће да буде испред њихове куће. Ник им тада прича о ономе што је видео, а Ренард закључује да је Борис Коски и одлучује да позове људе у Москви који су стручњаци за то.

Заједно са Монроом ( Silas Weir Mitchel), Ник и Хенк гледају у трилер и откривају да је Јосиф Стаљин користио Весене као телохранитеље, а Григориј Распутин је такође био Коши. Дневници такође откривају да је ове врсте јако тешко убити. У међувремену, Ренард од доушника из Москве сазнаје да је Борис био плаћени убица за Федералну службу безбедности и да су сви умрли од тровања радијацијом. Ренково стање је обавештено и Ник, Хенк и Ву прегледају собу. Проналазе Маркову униформу и закључују да он може бити повезан са Борисом. Пошто су били близу њега, морају да се истуширају.

Са свим доказима, Ник, Хенк и Ренард воде Бориса у станицу. Када сазна да је Ник Грим, признаје да је напао Ренка у самоодбрани. Предлажу му да напусти земљу јер ће неко бити послат да га убије на шта он и притаје. У свом дому, почиње да се забавља са својом слушкињом Ларисом (Angela Gots ) док пије вотку. Затим га гурне када открије да није умро. Покушала је да га отрује пошто јој је убио и оца и брата. Она убода Бориса, али, док одлази, Олга јој пререже врат у тренутку када су Ник, Хенк и Ренард стигли. Ларисине ране су тешке, али Борис одлучује да искористи своје моћи да је излечи и при томе умире. Ник се враћа кући са Џулијет и Алишијом и добијају позив од Џоа, Алишијиног мужа. Ник и Џулијет поричу да је она са њима, али се открива да је он паркиран испред њихове куће и да се увлачи у Клаустреих.

Пријем[уреди | уреди извор]

Гледаоци[уреди | уреди извор]

Епизоду је погледало 5,68 милиона људи, зарадивши 1,5/4 у демографским категоријама 18-49 на Нилсоновој скали рејтинга, заузимајући прво место у свом временском интервалу и четврто место за ноћ у демографији од 18-49, иза 20/20, Дателине НБЦ и Цоттон Бовл из 2014 . [1] Ово је повећање од 16% у гледаности у односу на претходну епизоду, коју је гледало 4,88 милиона гледалаца са 1,2/4. [2] То значи да је емисију гледало 1,5 одсто свих домаћинстава која имају телевизоре, док ју је погледало 4 одсто свих домаћинстава која су тада гледала телевизију. Уз ДВР фактор, епизоду је погледало 8,71 милиона гледалаца са уделом од 2,7 оцена у демографској групи од 18 до 49 година. [3]

Критички осврти[уреди | уреди извор]

"Црвена претња" је добио позитивне критике. Кевин Мекфарленд из АВ клуба дао је епизоди оцену „Б“ и написао: „Последња ствар коју Грим треба да дода је више заплета. Нисам се ни у једном тренутку ове сезоне запитао да ли би требало да буде више дешавања у емисији, да је прича превише танка, или да нема довољно ликова широм Везеновог света који се чини да се састоји само од Портланда и Беча, али 'Црвена претња' покреће Гримову 2014. нагомилавајући још један ' са више епизода. где Џулијетина дугогодишња пријатељица — која никада раније није виђена ни чула — Алиша коначно напушта свог насилног мужа и одлази у Портланд." [4]

Ник Мекетон са ТВ Фанатик дао је оцену од 3,3 звездице од 5, рекавши: „ Грим је био спреман да зазвони у новој години са Гримом, 3. епизоду, 9. епизоду. Али овај део, иако је имао занимљиву премису, на крају је углавном пропао. " [5]

МариАнн Слеасман са ТВ.цом, написала је: „Све у свему, Гримов повратак након празника није био лош – био је само на неки начин рудиментаран. Имали смо наш Весен оф тхе веек и приложену мању лекцију о опраштању, колико год накратко, на крају финала у средини сезоне: Ник је још увек у Бечу, као да је неко означио тачку заплета на контролној листи. али у овој сезони је остало још много епизода да нам дају више - сачекаћу. [6]

  1. ^ „Friday Final Ratings: 'Grimm' Adjusted Up”. tvbythenumbers.com. 6. 1. 2014. Архивирано из оригинала 7. 1. 2014. г. Приступљено 21. 8. 2016. 
  2. ^ „Friday Final Ratings: No Adjustment for 'Last Man Standing', 'Raising Hope' or 'The Carrie Diaries'. tvbythenumbers.com. 16. 12. 2013. Архивирано из оригинала 17. 12. 2013. г. Приступљено 21. 8. 2016. 
  3. ^ Live+7 DVR Ratings: 'The Big Bang Theory' Has Biggest 18-49 Ratings & Total Viewership Increase, 'Elementary' Tops Percentage Gains in Week 15
  4. ^ „"Red Menace" · Grimm · TV Review · TV Club · The A.V. Club”. avclub.com. 4. 1. 2014. 
  5. ^ „Grimm Review: The Maid in the Master with the Poisoned Vodka”. TV Fanatic. 
  6. ^ „Grimm "Red Menace" Review: From Russia With Love”. TV.com.