Пређи на садржај

Шеикат Акраби

С Википедије, слободне енциклопедије
Шеикат Акраби
مشيخة العقربي

Географија
Континент Азија
Регија Арабијско полуострво
Друштво
Службени језик арапски
Религија Ислам
Облик државе Шеикат
Историја
Догађаји  
 — оснивање 18. век.
 — укидање 30. новембар 1967
Земље претходнице и наследнице
Претходнице: Наследнице:
Султанат Лахиџ Јужни Јемен

Шеикат Акраби (арап. مشيخة العقربي) је био феудална држава на југу Арабијског полуострва. Шеикат Акраби је већи део свог постојања био под контролом Британског царства. Налазио се у близини града-луке Аден и био је дио Протектората Аден. Данас је територија овог бившег шеиката подјељена између јеменских мухафаза Адан и Лахиџ.[1]

Главни град овог малог шеиката био је Бир Ахмад.

Историја[уреди | уреди извор]

Шеикат Акраби одвојио се од Султаната Лахиџ у 18. стољећу. Након што је Британија заузела луку Аден 1839. године, она им је постала предстража и одскочна даска за ширења британског утицаја на Јужну Арабију и Рог Африке. То се нарочито одразило на непосредно залеђе луке Аден, па тако и на малени Шеикат Акраби. Тако да је он био један од изворних девет кантона, који су први потписали уговор о заштити с Британијом 1895. године и постао дио Протектората Аден.

Шеикат Акраби се у фебруару 1960. године придружио новооснованој британској колонијалној творевини Федерацији Арапских Емирата Југа, те затим у јануару 1963 и Федерацији Јужне Арабије.

Посљедњи шеик ове феудалне државе био је: Махмуд ибн Мухамед Ал Акраби, који је развлашћен 30. новембра 1967. кад је укинут Шеикат Акраби, те основан такзовани Јужни Јемен, који се ујединио с Сјеверним Јеменом 22. маја 1990. у данашњу државу Републику Јемен.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ -{Paul Dresch. A History of Modern Yemen. Cambridge, UK. . Cambridge University Press. 2000. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]