Шокланд

С Википедије, слободне енциклопедије
Шокланд
Schokland
Светска баштина Унеска
Званично име
  • Schokland and Surroundings Edit this on Wikidata
Место Холандија
Координате52° 38′ 19″ С; 5° 46′ 18″ И / 52.6386° С; 5.7717° И / 52.6386; 5.7717
Површина1.306 ha (140.600.000 sq ft)
КритеријумиКултурно добро: iii, v
Референца739
Упис1995 (-1976. седница)
Угроженостне
Веб-сајтschokland.nl
Шокланд на карти Холандије
Шокланд
Шокланд
Шокланд на карти Холандије

Шокланд (хол. Schokland) је бивше острво у холандском плитком заливу Зуидерзе који је 1942. настао полдером Нордостполдер у холандском исушивању мора. Остаци острва су још увек видљиви као узвишења окружени насипном браном Миделбурт.

Панорама Шокланда

Историја[уреди | уреди извор]

Шокланд је изворно био полуострво које је током средњег века постао атрактивно насеље. Углавном је био прекривен насељима, гробљима, терповима (вештачке хумке на којима су била села), насипима, бранама и системом парцела. Најстарија насеља на Шокланду потичу из палеолита, а почетком 13. века је захваљујући поморском положају постао важно средиште поморске трговине и рибарства.

Поступним подизањем мора до 15. века Шокланд је постао острво. Многи насипи око Шокланда показују како током тог раздобља, али и следећим вековима, острво губило битку против надирућег мора, углавном за време снажних олуја. На крају острво није могло само да се одбрани од мора и добило је подршку од већа Оверијсела. Године 1710. Холанд и Фрисланд су додатно суфинансирали острвљане, углавном због важности светионика Зуидпунта за њихове трговачке путеве. Од 19. века острво је било све угроженије поплавама. До тада становници Шокланда су се повукли у три виша насеља, Емелорд, Моленбурт и Миделбурт. 1825. године велика поплава је уништила већину острва, а 1859. године холандска влада је одлучила да отпише насеља на Шокланду, па су укинули и општину и припојили је Компену на копну.

Након што је исушивањем мора Зуидер Зи настао полдер Нордостполдер, Шокланд је постао популарани археолошки локалитет на коме је установљен ”Музеј Шокланд“, а 1995. године је уврштено на списак Светске баштине у Европи, прву у Холандији као ”пример насеља које датира још из праисторије и сведочи о Холандској херојској борби против морске претње“.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]