Пређи на садржај

Crna zora (strip)

С Википедије, слободне енциклопедије
Korice #192. Crna zora, Autor korica: Điđi Kavenađo, 2020.

Crna zora (strip) je epizoda Dilan Doga objavljena u Srbiji u svesci #192. u izdanju Veselog četvrtka.[1] Na kioscima se pojavila 27. oktobra 2022. Koštala je 350 din (2,9 €; 3,36 $). Imala je 94 strane.[2]

Originalna epizoda[уреди | уреди извор]

Originalna epizoda pod nazivom Alba nera objavljena je premijerno u #401. regularne edicije Dilana Doga u Italiji u izdanju Bonelija.[3] Izašla je 30. januara 2020. Koštala je 4,4 €. Scenario je napisao Roberto Rekioni, nacrtao Korado Roi, a naslovnu stranu nacrtao Điđi Kavenađo.

Kratak sadržaj[уреди | уреди извор]

Prolog. Dilan u prodavnici Safara (vidi ep. Safara) kupuje polovnu flautu. Prodavcu Hamlinu kaže da tek počinje profesionalnu karijeru privatnog istraživača/detektiva noćnih mora.

Glavna priča: Silvija Brauning, koja je prethodno ubila muža makazama da bi se od njega odbranila, dolazi kod Dilana i traži pomoć. Ona sumnja da je muž već bio mrtav kada ju je napao, što Dilana navodi da zaključi da se radi o napadu zombija. Da bi to proverili, Dilan, Sibili i njegov pomoćnik Njagi, kreću u mrtvačnicu da pronađu muževljevo telo. Isti slučaj u policijskoj stanici istražuju inspektor Blok, Karpenter i Ranija Rakim. (Saznajemo da su Karpenter i Ranija venčani, a da je Dilan bivši Ranijin muž.) Oni stižu u mrtvačnicu malo posle Dilana gde se svi zajedno sreću. U mrtvačnici ih napadaju zombiji. Karpenter i Ranija ne znaju kako da se od njih odbrane, sve dok im Dilan ne objasni da je jedini način da se zombi ubije da mu se puca u mozak. U mrtvačnicu tokom noći stiže i dr. Ksarabas, koji prosipa benzin i zapali je. Dilan i ostali uspevaju da se spasu u poslednji čas. Karpenter stavlja Dilana u pritvor. U posetu mu dolazi insp. Blok, gde saznajemo da je Dilan Blokov sin.

Dilan Dog 666 - Početak post-meteorskog ciklusa[уреди | уреди извор]

Ovom sveskom zvanično počinje post-meteorski ciklus i reset serijala. U narednih šest epizoda serijala vodi se pod nazivom Dilan Dog 666. Za tih prih šest epzioda karakteristični je da su prerađene epizode previh šest epizoda koje su objavljene 1986. godine.[4] Ova epizoda predstavlja preradu 1. epizode Doktor Ksabaras.[5]

Lik Dilana Doga[уреди | уреди извор]

Iako je ovo bio Dilan iz drugog univerzuma, neke karakterne crte ličnosti ostale su iste. Kako objašnjava Rekioni: "Ne mislim da sam izokrenuo Dilana, naprotiv. Ova "Godina jedan" Ciklusa 666 je naglašavanje ključnih elemenata Dilana, jer u ovim brojevima vidimo da se oni vraćaju na svoje mesto. Po mom mišljenju, elementi koji karakterišu Dilana su uvek isti: empatija, romantizam, sposobnost da se projekuje na drugačije "čudovište" i zauzme njihovu stranu, te na kraju sumnja, tj. ono što čini Dylanove priče nepredvidljivim i razlikuje ih od Texa. Dylan nije lik pun uverenja, ne nosi uvek istinu u džepu, nije uvek sposoban razlikovati dobre od loših ljudi, dovodi u pitanje ne samo sve oko sebe, nego i sebe samog."[6]

Gnjagi umesto Gruča[уреди | уреди извор]

U narednih šest epsizoda Dilan ima novog asistenta, Gnagija. Gručoova zamena je lik rođen u romanu Ticijana Sklavija pod naslovom Delamorte dellamore, iz kojeg je 1994. snimljen film u režiji Mišela Soavija. Veza između Dilana Doga i Frančeska Delamortea je složena. Roman je nastao nekoliko godina pre rođenja Dilan Doga, ali je rukopis izgubljen i roman u početku nije bio objavljen. Frančesko Delamorte, koji radi kao čuvar groblja i ima različite zajedničke karakteristike sa Dilanom, evidentno je poslužio kao inspiracija za Dilana u ovih šest epizode. [7] Plakat tog filma poslužio je kao inspiracija za korice naredne epizode - Crveni sumrak.)

Inspiracija filmom[уреди | уреди извор]

U epizodi se pominje režisera Džordža A. Romera, čiji su filmovi bili inpiracija za prve epizode Dilana Doga, te film Unbreakable Najta Šajmalana.

Premijerno izdanje ove epizode[уреди | уреди извор]

Veseli četvrtak je već ranije (7. jula 2022) objavio ovu epizodu kao kolekcionarsko izdanje u boji na A4 formatu pod nazivom Dilan Dog 666 (Prvi tom i Drugi tom).

Prethodna i naredna epizoda[уреди | уреди извор]

Prethodna sveska nosila je naslov A danas, Apokalipsa! (#191), a naredna Crveni sumrak (#193).

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Dilan Dog (Veseli četvrtak) (на језику: српски), 2022-08-27, Приступљено 2022-09-02 
  2. ^ Spisak svih epizoda Dilan Doga objavljen u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji može se pogledati ovde.
  3. ^ https://shop.sergiobonelli.it/dylan-dog/2019/12/23/albo/l-alba-nera-1007538/
  4. ^ D. Pavlović: "Meteor kao metafora čovečanstva", Danas, 25.6.2022 : https://www.danas.rs/nedelja/meteor-kao-metafora-covecanstva/ (Pristup: 1.9.2022)
  5. ^ Dušan Pavlović: "Nakon uništenja starog sveta", Novi magazin #604, 24.11.2022, str. 53
  6. ^ https://www.tomshw.it/culturapop/dylan-dog-old-boy-intervista-roberto-recchioni/ (26.3.2023)
  7. ^ Il summo audace: https://gliaudaci.blogspot.com/2020/01/dylan-dog-401.html (11.5.2023)