Hervardi

С Википедије, слободне енциклопедије

Hervardi je naziv nevladine organizacije iz Slovenije čije su aktivnosti usmerene u cilju realizacije programa Ujedinjene Slovenije.[1]

Etimologija[уреди | уреди извор]

Članovi ove organizacije smatraju da naziv hervard znači udarni stražar. Koren reči hervard nalaze u dve staroslovenske reči: heraj - udari i varda - straža. Značenje ove dve objedinjene reči smatraju nazivom za pripadnike udarne, hrabre straže koja je postojala u Karantaniji .[1] Pripadnici ove straže nisu bili vojnici koji su učestvovali u ratnim pohodima na druge države već je njihova uloga bila isključivo odbrambenog karaktera.[2]

Postoje stavovi da je reč hervard u korenu niza ličnih imena Hervard koje je pod uticajem nemačkog jezika promenjeno u Herbart a zatim Herbert ili vremenom prešlo u razne druge oblike (Hervat, Horvat, Hrovat....) i da je ovo ime bilo veoma često među feudalcima na teritoriju koju naseljavaju Slovenci (Turjaški, Lamberg i Kacijanarjev) među kojima je najpoznatiji Herbert VIII Turjaški.[3]

Pored ličnih imena, takođe se i u osnovi pojedinih prezimena nalazi reč hervard. Najpoznatiji primer je prezime Herbertštajn (Herbertstein) (hervard-Herbert i stein-kamen) koje se interpretira kao tvrđava hervarda i koje je pripadalo članovima porodice štajersko-kranjskih feudalaca čiji je jedan od najpoznatijih predstavnika Žiga Herbertštajn,[2], a takođe i kao osnov za naziv zamka u Štajerskoj (danas u Austriji) u naselju koje se zove Siegersdorf bei Herberstein.

Istorijat[уреди | уреди извор]

Prvo udruženje pod nazivom Hervardi je osnovano 1. maja 2004. u Mariboru. Ova organizacija je upisana u registar 3. avgusta 2004. godine. Posle osnivanja prvog udruženja u Mariboru osnovano je udruženje i u Ljubljani i Šentilju kao i krovna organizacija pod nazivom Savez rodoljubivih udruženja Hervardi na dan Rudolfa Majstera 23. novembra 2006. godine.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Kdo smo”. Internet sajt organizacije Hervardi. Архивирано из оригинала 26. 09. 2010. г. Приступљено 17. septembar 2010. 
  2. ^ а б „Kdo smo”. Internet sajt organizacije Hervardi. Архивирано из оригинала 26. 09. 2010. г. Приступљено 17. septembar 2010. 
  3. ^ „Kdo smo”. Internet sajt organizacije Hervardi. Архивирано из оригинала 26. 09. 2010. г. Приступљено 17. septembar 2010. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]