Kosmološki horizont

С Википедије, слободне енциклопедије

Kosmološki horizont je mera udaljenosti sa koje bi se mogle dobiti informacije.[1] Ovo uočljivo ograničenje nastaje zbog različitih svojstava opšte relativnosti, ekspandirajućeg svemira i fizike kosmologije Velikog praska. Kosmološki horizonti određuju veličinu i razmere svemira koji se može posmatrati. Ovaj članak objašnjava te horizonate.

Horizont čestica[уреди | уреди извор]

Horizont čestica, koji se takođe naziva kosmološki horizont, dolazeći horizont ili kosmički svetlosni horizont, je maksimalna udaljenost sa koje je svetlost čestica mogla putovati do posmatrača u toku postojanja univerzuma. Ona predstavlja granicu između vidljivog i nevidljivog regiona univerzuma, tako da njegova udaljenost u sadašnjoj epohi definiše veličinu svemira koji se može posmatrati. Zbog širenja svemira, to nije samo starost univerzuma pomnožena brzinom svetlosti, kao u Hablovom horizontu, već brzina svetlosti pomnožena konformnim vremenom. Postojanje, svojstva i značaj kosmološkog horizonta zavise od konkretnog kosmološkog modela.

U smislu udaljenosti kretanja, horizont čestica je jednak konformnom vremenu koje je prošlo od Velikog praska, pomnoženom brzinom svetlosti. Uopšteno govoreći, konformno vreme u određeno vreme je dato u smislu faktora razmere sa,

ili

Horizont čestica je granica između dva regiona u tački u datom trenutku: jedan region definisan događajima koje je posmatrač već posmatrao, a drugi događajima koji se ne mogu posmatrati u tom trenutku. On predstavlja najdalju udaljenost sa koje sa mogu pronaći informacije iz prošlosti, i tako definiše univerzum koji se može posmatrati.[1]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Margalef-Bentabol, Berta; Margalef-Bentabol, Juan; Cepa, Jordi (8. 2. 2013). „Evolution of the cosmological horizons in a universe with countably infinitely many state equations”. Journal of Cosmology and Astroparticle Physics. 015. 2013 (2): 015. Bibcode:2013JCAP...02..015M. S2CID 119614479. arXiv:1302.2186Слободан приступ. doi:10.1088/1475-7516/2013/02/015. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]