MenuetOS

С Википедије, слободне енциклопедије
MenuetOS
ПрограмерВил Михаел Турјанмаа
Изворни моделОтворен код, Дељен код
ЛиценцаМенует лиценца[1]
Званични веб-сајтЗванична страница

Мењует ОС је аматерски PC оперативни систем, потпуно написан у асемблер фазама. Главни задатак стварања система био је да се прилагоди оперативни систем са графичким интерфејсом на дискету од 1,44 MB.

Овај ОS је дизајниран за писање апликација на 32-битне и 64-битне асемблере x86, као резултат програма, по правилу, бржи, компактнији и мање захтјевни за ресурсе.

Раније је 32-битна верзија програма Мењует ОС дистрибуирана по условима ГПЛ-а. Сада се 64-битна верзија дистрибуира под условима сопствене лиценце .

Мењует ОС није базиран на UNIX-у, ни на стандарду POSIX нити на било ком другом оперативном систему. Задатак пројекта је искључивање додатних нивоа између различитих дијелова оперативног система, који обично компликују програмирање и генеришу грешке.

Дана 29. октобра 2008. године, пуштена је 64-битна верзија 0.89D. У новијим верзијама додата је подршка за USB периферије, као што су флеш дискови, веб камере и још много тога.

Дана 29. децембра 2008. године, објављена је верзија 0.90Е, у којој се појавио програм за преглед слика у форматима ПНГ, ГИФ и ЈПЕГ.

Постоји и оперативни систем Колибри, који је самостални развој 32-битне верзије програма Мењует ОС без гаранција компатибилности корисничких апликација.

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]