Пређи на садржај

OPUS (софтвер)

С Википедије, слободне енциклопедије
OPUS
Програмер(и)KOBV
Стабилно издање
Репозиторијум Уреди на Википодацима
Написан уPHP, XSLT, JavaScript
Оперативни системВишеплатформски
Типсофтвер за дигиталне репозиторијуме
ЛиценцаГНУ-ова општа јавна лиценца
Веб-сајтwww.opus-repository.org

OPUS је софтвер отвореног кода који служи као платформа за израду репозиторијума у отвореном приступу у складу са Протоколом за прикупљање метаподатака Иницијативе за отворене архиве (OAI PMH). Дистрибуира се у складу са Општом јавном лиценцом. Најчешће се користи на научним установама као платформа за институционалне репозиторијуме.

Историја и развој[уреди | уреди извор]

OPUS, изворно акроним назива Online Publikationsverbund der Universität Stuttgart (Дигитални репозиторијум Универзитета у Штутгарту), резултат је пројекта којим су руководиле Централна библиотечка служба покрајине Баден-Виртемберг и Универзитетска библиотека из Штутгарта, а који је финасирала Немачка истраживачка фондација (Deutsches Forschungsnetz). Од краја 2010. године, за његов развој задужени су Кооперативна библиотечка мрежа покрајине Берлин-Бранденбург и Центар за информациону технику „Конрад Цузе“ из Берлина. Највећи број институционалних репозиторијума у Немачкој користи OPUS као софтверску платформу.[1] За сада, само две институције ван Немачке користе OPUS као основу за своје институционалне репозиторијуме: Институт техничких наука САНУ[2]и Институт за филозофију и друштвену теорију Архивирано на сајту Wayback Machine (2. април 2015)[3] из Београда.

За развој актуелне верзије, OPUS 4, задужени су Кооперативна библиотечка мрежа покрајине Берлин-Бранденбург и Центар за информациону технику „Конрад Цузе“ из Берлина.

Технички детаљи[уреди | уреди извор]

OPUS 3.x написан је у програмском језику PHP 4. Актуелна верзија, OPUS 4, написана је у програмском језику PHP (верзија 5.3) и заснива се на развојном окружењу Zend Framework и систему за претраживање Solr. Подаци се похрањују у MySQL базу података. Обе верзије OPUS-а развијене су у LAMP окружењу.

  • OPUS је једноставна платформа која омогућава депоновање различитих типова докумената у различитим дигиталним форматима. Депоновање докумената, формирање колекција и унос метаподатака обављају се посредством веб интерфејса. Метаподаци се лако могу преузимати од стране других сервиса (нпр. OAI service providers, Google Scholar, WorldCat) посредством OAI PMH протокола.
  • OPUS подржава URN (Uniform Resource Names – Јединствени назив ресурса) атрибуте за трајну идентификацију дигиталних објеката.
  • OPUS има има уграђен систем лиценцирања докумената и допушта коришћење различитих типова лиценци (Digital Peer Publishing, Creative Commons, etc.).
  • OPUS подржава OAI-PMH 2.0 протокол.
  • OPUS подржава XmetaDiss формат за метаподатке, заснован на Dublin Core стандарду за метаподатке.
  • OPUS подржава XmetaDissPlus, формат за метаподатке, заснован на Dublin Core стандарду за метаподатке
  • OPUS користи контролни збир (checksum) на крај блока података.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „2012 Census of Open Access Repositories in Germany”. Архивирано из оригинала 2. 4. 2015. г. Приступљено 30. 3. 2015. 
  2. ^ „Digitalni repozitorijum”. Institut tehničkih nauka SANU. Архивирано из оригинала 6. 9. 2015. г. Приступљено 30. 3. 2015. 
  3. ^ „Digitalni repozitorijum IFDT-a” (PDF). Institut za filozofiju i društvenu teoriju. Приступљено 30. 3. 2015. [мртва веза]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]