Pavica Mrazović

С Википедије, слободне енциклопедије
Pavica Mrazović
Lični podaci
Datum rođenja29. jun, 1923.
Mesto rođenjaPerlez, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca
Mesto smrtiNovi Sad, Republika Srbija
Obrazovanje
UniverzitetUniverzitet u Novom Sadu
Porodica
PorodicaBogomil Karlavaris

Pavica Mrazović (rođena Karlavaris) bila je jugoslovenska filološkinja i naučnica u oblasti germanistike.

Predavala je na Katedri za nemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. 1987. godine uručena joj je Zlatna Geteova medalja[1], a 1992. godine postala je i laureat Ordena za zasluge Savezne Republike Nemačke[2]. 2019. godine, jedna ulica u Novom Sadu nazvana je po njoj[3].

Biografija[уреди | уреди извор]

Pavica Mrazović rođena je 29. juna 1923. godine u banatskom selu Perlez. Njen otac Ivan bio je poreklom iz mesta Kastav u blizini Rijeke, gde je radio kao školski učitelj[4]. 1919. godine, Ivan se seli u Perlez, gde dobija nameštenje kao učitelj i upravitelj škole. Ubrzo se ženi Evom Fischer sa kojom dobija troje dece. Pavičin mlađi brat Bogomil Karlavaris rođen je 1924. godine i bio je istaknuti akademski slikar.

Sa deset godina, Pavica odlazi u Novi Sad gde upisuje gimnaziju i gde potom završava i Učiteljsku školu.

1944. godine udaje se za Milana Mrazovića, sa kojim dobija troje dece.

Do 1961. godine radila je u nekoliko seoskih i novosadskih škola, usput se školujući kao vanredni student. Diplomirala je 1960. godine na Katedri za nemački jezik, koja je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu bila otvorena tek nekoliko godina ranije, 1954. Od 1961. radi u toj ustanovi i započinje svoje akademske aktivnosti. Doktorirala je 1972. godine, a 1978. godine postala vandredni profesor. Zvanje redovnog profesora dobila je 1982. godine, a penzionisala se 1985. godine.

I nakon odlaska u penziju nastavlja da radi kao univerzitetski predavač. Od 1992. do 1999. bila je gostujući profesor na Institutu za germanistiku Univerziteta "Jožef Atila" u Segedinu u Mađarskoj.

Umrla je 2003. godine u Novom Sadu.

Kontrastivna gramatika nemačkog i srpskog jezika[уреди | уреди извор]

Jedna od njenih najdužih i najproduktivnijih akademskih saradnji bila je sa Lajbnic institutom za nemački jezik u Manhajmu i tadašnjim direktorom te ustanove, Urlihom Engelom. Rezultat te saradnje je i prva Kontrastivna gramatika nemačkog i srpskohrvatskog jezika, o čijoj je izradi 1978. godine sklopljen sporazum između Instituta za nemački jezik iz Manhajma i Univerziteta u Novom Sadu. U projektu je učestvovalo i preko 20 germanista i slavista sa šest univerziteta na prostoru bivše Jugoslavije[5].

Nakon izdavanja Kontrastivne gramatike, Pavica je u koautorstvu sa Zorom Vukadinović izdala Gramatiku srpskohrvatskog jezika za strance, koja je nastala na osnovu rezultat kontrastivnog projekta.

Monografija[уреди | уреди извор]

Povodom sto godina od Pavičinog rođenja, 2022. godine objavljena je knjiga o njenom životu i delu pod nazivom „Pavica Mrazović: žena, majka i naučnica”.[6]

Iste godine u njenom rodnom selu otvorena je biblioteka koja je nazvana po njoj[7].

Radovi[уреди | уреди извор]

Prema navodima Đorđa Tomića[8], urednika Pavičine monografije, katalogu Narodne biblioteke Srbije nalazi se više od 200 naslova povezanih sa njenim imenom. Popis njenih naučnih radova sastavila je grupa Pavičinih kolega iz Segedina, a on se u celosti nalazi u prilogu monografije koju je uredio Đorđe Tomić.

Neka od njenih najznačajnih dela su studija u koautorstvu sa V. Tojbertom pod nazivom Valenzen im Kontrast (1988), knjiga Die semanto-syntaktische Valenz der starken Verben (1985.) napisana u koautorstvu sa A. Mikićem, kao i Lexikologie der deutschen Sprache (1983, 1997), u koautorstvu sa S. Czichozki.

Prof. dr Tomislav Bekić iz njenog opusa posebno izdvaja[9] Nemačko-srpskohrvatski frazeološki rečnik (1981, 1990), za koji navodi da je "kapitalno ostvarenje ne samo naše germanistike nego i naše filologije uopšte".

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Goethe Medal”. Wikipedia. 
  2. ^ „Perlez dobio biblioteku koja nosi naziv čuvene naučnice Pavice Mrazović”. 9. 11. 2022. 
  3. ^ „Rešenje o davanju naziva ulici u Novom Sadu”. Sl. list Grada Novog Sada. 
  4. ^ Mergel, Dalibor (25. 4. 2020). „Neizbrisivi tragovi u znanosti i kulturi”. 
  5. ^ Pavica Mrazović, žena, majka i naučnica. Novi Sad: Asocijacija gitarista Vojvodine. 2022. стр. 122. 
  6. ^ Tomić, Đorđe. „Pavica Mrazović. Žena, majka i naučnica”. 
  7. ^ Pudar, M. (14. 11. 2022). „Perlez dobio biblioteku na inicijativu društva Baštinar”. 
  8. ^ Tomić, Đorđe. „Bibliografija dela Pavice Mrazović” (PDF). 
  9. ^ Pavica Mrazović, žena, majka i naučnica. Novi Sad: Asocijacija gitarista Vojvodine. 2022. стр. 152, 153.