Пређи на садржај

Seurbi

С Википедије, слободне енциклопедије

Seurbi, poznati i kao Serbi, Sorbi ili Sirbi (lat. Sevrbi), narod su koji je živeo na severu današnjeg Portugala, izmežu reka Savado i Minjo.[1] U današnjem Portugalu postoji grad sa ovim imenom.

Pominju se u periodu 2. veka pre nove ere, ali nema jasnih podataka o njihovom dolasku na Pirinejsko poluostrvo. Pripadali su Luzitancima, delu plemena Indoevropskog porekla na Iberiji. Pominju se međutim pod nekoliko imena, pa ih tako nalazimo kao Seurri prema Ptolomeju, Sorbi u gramatici austrijskog jezika, Strabon ih opisuje u borbi sa Rimljanima, dajući im ime Sirbi, dok su kod Plinija to Seurbi, ali se jasno odnosilo na isti narod, s obzirom na geografske i druge podatke koje su ostavljali.

Prema Pliniju, bili su pod uticajem kulture Kelta, ali su drugog porekla. Genetička istraživanja potvrđuju ta kretanja naroda sa istoka i juga na Pirinejsko poluostvo, među kojima su najverovatnije bili i Seurbi.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Leite de Vasconcelos, José. Os Seúrros. Opúsculos.Vol. V. Etnologia (Parte I). Lisboa, Imprensa Nacional, 1938” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 30. 09. 2007. г. Приступљено 15. 12. 2012. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]