Пређи на садржај

Sledbenici (strip)

С Википедије, слободне енциклопедије
Naslovna #181. Sledbenici. Autor naslovnice: Alessandro Piccinelli, 2019.

Sledbenici je sveska Zagora objavljena u svesci #181 u izdanju Veselog četvrtka. Na kioscima u Srbiji se pojavila 16. decembra 2021. Koštala je 270 din. (2,27 €; 2,65 $) Imala je 94 strane.[1] Sveska sadrži 2. deo duže epizode, koja je počela u #180, a završava se u #182.

Originalna epizoda[уреди | уреди извор]

Originalna sveska pod nazivom I discepoli objavljena je premijerno u #649. regularne edicije Zagora u izdanju Bonelija u Italiji 2. avgusta 2019. Epizodu su nacrtali Đani Sedioli i Marko Verni, scenario napisao Moreno Buratini. Naslovnicu je nacrtao Alesandro Pičineli. Koštala je 4,4 €.[2]

Kratak sadržaj[уреди | уреди извор]

Veribed objašnjava Zagoru da ga je američka vlada i rukovodstvo tajne baze "Drugde" zamolila da nastavi eksperimentima na nekim Helingenovim otkrićima i da ga je rad doveo do otkrića grupe koja namerava da oživi Helingena, a naziva se Sledbenicima. Za to vreme, Sledbenici u robotskim oklopima kreću u napad na Fort Šartre, nekada francusko utvrđenje, potom britansko, a danas u vlasništvu američke vlade. Pošto ubiju sve vojnike, roboti predvođeni profesorom Tamblejom u podrumu utvrđenja pronalaze „Bazen za oživljavanje“ u kome treba da ponovo ožive Helingena. Sledbenici takođe poseduju akronjaski leteći tanjir i kabinu za teleportovanje, kojom iz baze „Drugde“ uspevaju da izvuče dr. Kvariča, prvog Sledbenika, koji sada preuzima rukovođenje grupom. Kada Tambelej aktivira Bazen za oživljavanje da bi ponov stvorio Helingena, Sledbenici otkrivaju da se u njemu nalaze dve osobe.

Veze sa prethodnim epizodama[уреди | уреди извор]

Ova priča nastavlja se na epizode Zagora objavljene u Veselom četvrtku #133, 134, 135, 136 i 137 u kojoj je otkrivena podzemna baza Akronjana koja je stavljena pod nadzor baze „Drugde“.

Prethodna i naredna epizoda[уреди | уреди извор]

Prethodna sveska Zagora nosila je naslov Misterija na brdu Natani (#180), a naredna Helingenova sudbina (#182).

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Spisak epizoda regularne edicije Zagora objavljenih u Veselom četvrtku mogu se pogledati ovde. Spisak svih edicija Zagora u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji nalazi se ovde.
  2. ^ Podaci o originalnu nalaze se ovde: https://shop.sergiobonelli.it/zagor/2019/06/21/albo/i-discepoli-1004864/ (Pristupljeno: 9.1.2022)