Агирофобија

С Википедије, слободне енциклопедије
Агирофибија - страх од преласка улице.

Агирофобија је врста специфичне фобије, неоправдан страх од тога да ће прелазак преко улице нанети телесне повреде, чак иако нема стварне опасности.[1] Фобија обично настаје уколико је особа прошла кроз веће потешкоће кретања кроз велику групу људи на прометним улицама. Занимљиво је да особа која пати од агирофобије може без проблема да вози кола и на тај начин да учествује у саобраћају, али има проблем са прелазом улице. Те особе ће посебно избегавати јавне скупове са много људи, попут спортских догађаја, политичкох скупова и продавница где су честе гужве.

Ова фобија се сматра независном од страха од аутомобила, као и то да ће се код особе која пати од агирофобије, симптоми фобије појавити чак и код преласка преко улице без икаквих других учесника у саобраћају.[2]

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Улица у Индији.

Агирофобија није урођена форма, и стиче се током живота након, најчешће негативног, искуства у области где постоји тротоар. Знатно је распрострањенија у подручјима са високом стопом урбанизације, а у руралним срединама људи знатно мање обољевају од те фобије због географских и социјалних околности.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Има ли лека за страх од летења?, Ивана Мишковић, travelmagazine.rs, 12. август 2014. Приступљено 4. марта 2015.
  2. ^ 10 најбизарнијих фобија, Џејми Фратер, iserbia.rs, 13. новембар 2013. Приступљено 4. марта 2015.