Википедија:Википедисти/школа/Миди курс/Први део

С Википедије, слободне енциклопедије

Миди курс - први део[уреди | уреди извор]

Пре него кренемо клинките на миди фајл.

Дакле, звук је кренуо, што је најважније. Сад можемо «на миру» да разговарамо. За почетак мислим на монолог, а касније ко зна?

Намера ми је да говорим о мидију на један личан и неформалан начин. Настојаћу да будем што духовитији, а разлоге за то ћу рећи касније. Биће речи о томе шта је Миди, његов историјат, његове могућности у будућности. То значи да ћу одржати информативан курс о Мидију као медији, начину компоновања за Миди, синтесајзерима и другим алатима који за то служе, програмима који аудио формат претварају у Миди, а највише ће бити речи о нашем односу према тој врсти музике. Али, можда од свега тога неће бити ништа. Међутим, никад се не зна.

Оно што је сигурно, јесте да ће овде бити добре музике, под условом да вам се овај мој први прилог допао. У супротном избегавајте ово моје предавање, или тему, најмање са три километра удаљености.

Како сам ја на овој теми самозвани апсолутни господар, има сви да се понашају како ја кажем. И без овог претходно реченог, наћи ће се појединци који ће хтети да униште ово моје предавање. Тим више што је оно оригинално, не постоји ни слично на укупној википедији, а вероватно ни на укупном интернету (бар ја не знам за то). Такви ће вероватно измишљати безброј оправданих доказа у циљу виших интереса. Скриваће се иза неких цитата Џимба и неких правилника енглеске википедије, која преноси слику Садама у доњим гаћама.

Не само зато, присиљен сам да водим евиденцију о полазницима овог курса и то на тај начин што ће се сви заинтересовани полазници потписати при ове стране.

Мало да успоримо са ритмом. Мислим на музику. Али и то је релативно, јер Зорба постепено све више убрзава. И у наслову ове нумере видимо како се провлачи асимилаторака политика Грчке. Откуд Зорба да буде Грк кад је по свему он прави Србин. Не само по имену.

Не знам како вам технички делује звук који слушате. Ипак је потребно задовољити неке услове. Како је Миди музички запис који је направио рачунар, он има неке карактеристике које не могу да буду исте са правим музичким инструментима. У том смислу, познато је да не постоје две исте праве виолине (дрвене или пластичне) које звуче исто. Међутим први синтесајѕери су углавном једнако звучали. Срећом није тако и остало.

Дакле за слушање су потребне слушалице или звучници, односно звучне кутије направљене од дрвета који даје природну топлоту звуку, али и да су добро изнутра обложене квалитетним сунђером да не дође до унутађње рефлексије звука који се манифестује као шум који умањује укупан квалитет и доживљај слушања. Снага таквих кутија треба да буде најмање 40-50 Вати синусно и преко 93 децибела осетљивости, а најнижа фреквенција да буде око 40 Херца. Могу да послуже и квалитетније слушалице. За 1000 до 1500 динара могу да се купе прилично квалитетне које дају добар звук. Ја имам Филипсове слушалице са великим јастуцима које потпуно покривају уши. Њих редовно користим ноћу, да не сметам околини. Било да имате једно и или друго басове ставите на максимум, јер је Мидију још мало потребно док се не развије.

Ево полако се примичемо крају предавања. Не знам како вам иде синхронизација читања и слушања. И мени је ово први пут, па немам искуства. Као што вам је познато у последње време своје текстове допуњавам музичком пратњом, о чему ће бити више речи другом приликом. Овом ћу споменути један приговор који ми је упутио Саша Стефановић, по том питању, сметало му је што је пре прочитао текст него што је музика завршила. Ја сам му сугерисао да чита спорије, али је он одговорио да га је мајка натерала да научи брзо читање, тако да нисмо могли да нађемо повољно решење.

Ја сам се ипак определио за спорије читаче имајући у виду ону анегдоту: «Драга мајко, пишем ти ово писмо полако, јер знам да не знаш читати брзо». За оне којима је то споро нека даунлоадују песме док иде прва, па их касније пусте, али такве музичке јеретике баш много и не симпатишем.

За следеће предавање сам планирао да више говоримо о самој музици, како она на нас утиче, колико смо о њој овисни и о многим другим «лаганим» темама. Побринућу се да буде и графичких прилога, можда неки гиф а можда чак и муви, али би то већ мало компликовало.

За опроштај до следећег сусрета сам припремио једну прекрану песму великог Роби Вилијамса. Добродошли су сви ваши коментари на страни за разговор. Ваш доматриос.

Укупно трајање предаваља: око 20 минута.

Крај првог предавања (20. мај 2005)


Пријављивање заинтересованих учесника Курса:[уреди | уреди извор]