Википедија:Приручник за администраторе

Из Википедије, слободне енциклопедије

Ова страница представља основна упутства за коришћење администраторских овлашћења. На њој се не покривају правила и смернице које се односе на то коришћење. Администратори, пре него што урадите било шта описано на овој страници, не заборавите да прво прочитајте обавезну лектиру за администраторе.

Брисање страница[уреди]

Кликните на картицу обриши или обриши ову страну на врху странице коју желите да обришете. Ако користите monobook интерфејс, можете користити и пречицу са тастатуре alt+d. Отвориће вам се страна са пољем у које треба да упишете разлог брисања, и дугме за потврду ове акције. Ово поље ће често садржати првих 150 карактера са стране коју желите да обришете. За брзо брисање, може бити прихватљиво да оставите тај текст као разлог брисања. У осталим случајевима, потребно је да прецизирате разлог брисања. На страни на којој треба да потврдите брисање појавиће вам се упозорење ако је страна мењана више пута. Тада морате проверити историју стране пре него је обришете. Ревизија коју тренутно гледате би могла да буде само вандализована верзија правог енциклопедијског чланка. Ако је чланак обрисан зато што није енциклопедијски, проверите прво да нема веза које воде до њега да бисте спречили да буде поново створен.

Брисање слика[уреди]

Уобичајена грешка нових администратора је да обришу страницу са описом слике уместо саме слике. Страница са описом слике има обриши картицу као и свака друга страница. Немојте ово користити! Како бисте избрисали старију верзију слике, морате кликнути на (обр) повезницу која се налази поред слике.

Ако постоје више ревизија слике, кликните на „Обриши све ревизије ове слике“. Не можете обрисати најновију ревизију а да не обришете и све остале, као и страницу са описом слике. Пошто кликнете на „Обриши све ревизије ове слике“, отвориће вам се страна за потврду слична оној при брисању слика и брисање стране ће бити аутоматски забележено. Страна за потврду се не појављује када бришете појединачну старију ревизију, али се свеједно бележи.

Враћање обрисане стране[уреди]

Странице могу бити враћене докле год се налазе у архиви. Архива се повремено празни, а повремено се губи база података при паду система.

Ако страна није враћена од брисања, када одете на ту страну појавиће вам се порука која говори колико има обрисаних ревизија стране. Ако кликнете на ту поруку отвориће вам се страна на којој су приказане обрисане измене. Сваку ревизију можете погледати појединачно. Страницу враћате тако што ћете кликнути на врати дугме које се појављује на страни за потврду; ово подразумевано враћа све обрисане измене. Ако желите, можете вратити одређену ревизију тако што ћете кликнути на дугме које се налази поред њега. Страна је враћена чим кликнете на ово дугме. Враћање страна се такође бележи као и брисање; ако не вратите све ревизије обрисане стране, биће забележено онолико колико сте вратили.

Ако је страна већ враћена а желите да вратите претходну ревизију, идите на историју странице. Тамо ћете наћи дугме за враћање као што је описано изнад. Такође можете унети пун URL за враћање. На пример http://sr.wikipedia.org/wiki/Посебно:Undelete/Бла.

Спајање историје страна[уреди]

Спајање историје страна је начин поправљања потеза „ископирај и пренеси“. У основи, укључује брисање стране, премештање друге странице на њено место и враћање оригинала преко оне коју сте управо преместили. Овај потез се не може вратити уназад и стога га користите веома пажљиво.

Постављање и скидање заштите на стране[уреди]

Да би заштитили страну, кликните на картицу заштити или заштити ову страну која се налази на врху стране. Ако користите monobook интерфејс, можете користити пречицу са тастатуре alt+=. Ово вас води до стране за потврду сличном оном који се појављује при брисању. Упишите разлог брисања у поље за то, а затим кликните на дугме за потврду. Ово се аутоматски бележи. У случају рата измена, требало би да додате {{заштићено}} на врх чланка који сте заштитили. Уклањање заштите функционише на исти начин.

Уређивање заштићене стране[уреди]

Кликните на картицу уреди на уобичајен начин. Једина разлика је упозорење на врху стране које вас подсећа да је страна заштићена. Прочитајте правила заштите страница пре него што ово урадите.

Постављање и скидање заштите на слике[уреди]

Заштита слике углавном функционише попут заштите страница (види изнад). Када кликнете на „заштити“ на страни са описом слике, заштићују се и слика и страна. Страна са описом слике ће бири заштићена, и корисници који нису администратори неће моћи да враћају слику на старију верзију, или да учитају новију верзију преко старе.

Уређивање интерфејса[уреди]

Поштујући консензус, можете променити било који текст корисничког интерфејса уређивањем заштићених страна у именски простор Медијавики. Дизајн нтерфејса можете променити на Медијавики:Monobook.css. Ове странице се могу уређивати на уобичајен начин, али неке захтевају пре ХТМЛ него вики синтаксу.

Блокирање корисника или IP адресе[уреди]

За блокирање IP адреса, можете кликнути на блокирај везу која се појављује поред IP адресе на скорашњим изменама. За пријављене кориснике, морате отићи на Посебно:Blockip. У прво поље за унос упишите име корисника или IP адресу, а дужину блокирања у друго. Ово је обично „24 сата“, али можете и прецизирати дане као на пример „следећи четвртак“ или датум, као што је описано у tar приручнику. Разлог блокирања унесите у треће поље. Разлог би требало да објасни кориснику зашто је он или она блокиран. Имајте на уму да би блокирање могло утицати на неке недужне кориснике и да би и они такође могли примити ову поруку, стога не пишите ништа увредљиво, збуњујуће, или нејасно као разлог блокирања. Затим кликните на дугме блокирај корисника. Ово ће бити аутоматски забележено и корисник ће се појавити на списку блокираних IP адреса и корисника док време блокирања не истекне. Видети Википедија:Правила блокирања.

Блокирање више IP адреса[уреди]

Идите на Посебно:Blockip и унесите све адресе у прво поље (користећи косе црте). Даље пратите упутства из претходног поглавља. Молимо немојте користити ову опцију ако у потпуности ме разумете поступак. Прочитајте m:Range blocks за даља упутства. (на енглеском)

Деблокирање корисника, IP или више њих[уреди]

Идите на Посебно:Ipblocklist, пронађите корисника којег желите да деблокирате, и кликните на деблокирај повезницу. Појавиће вам се страна за потврду на којој морате унети разлог деблокирања. Ово се аутоматски бележи и корисник ће бити моментално деблокиран. Ако је више њих блокирано заједно, мораћете све да деблокирате. Није могуће деблокирање одређене IP адресе из тог скупа.

Враћање измена[уреди]

Сваки корисник може враћати измене на ранију верзију - ручно. Администратори имају дугме за враћање које им олакшава посао. Да бисте вратили измене неког корисника на последњу измену претходног, кликните на повезницу [врати] на историји странице, списку прилога корисника, или на страни за упоређивање измена. Ваша измена ће бити означена као мања измена са аутоматским сижеом измена налик следећем (Враћене измене од корисника Б на последњу измену корисника А). У случају великог броја вандализама који преплављују скорашње измене, можете користити „ботовско враћање“ измена. Додајте &bot=1 на крај URL адресе коришћене за приступ списку доприноса корисника. На пример, http://sr.wikipedia.org/w/wiki.phtml?title=Посебно:Contributions&target=Вандал&bot=1. Када се повезница за враћање измена затим кликне на списку доприноса, враћена, и оригинална измена коју враћате ће бити скривене са скорашњих измена.

Места на којима администратори могу бити од помоћи[уреди]

Администраторска овлашћења делимично могу бити од помоћи при раду на одређеним местима при Википедији.

Сродне стране[уреди]