Википедија:Уживо/недеља, 25. децембар 2005.

С Википедије, слободне енциклопедије

Након кратког чекања испред Дома омладине, дочекао сам Милоша. Ушли смо у просторију за састанак и док се Милошев лаптоп палио ушао је и Ђорђе. Милош је онда почео да подешава Дебијана (дистрибуција Линукса) да ми буде лакше да га користим, а кад је то завршио, и Ацо је дошао. Причали смо најпре о изабраним чланцима, о осталим Викимедијиним пројектима, о предстојећим предавањима (у среду у Панчеву и у четвртак на математичком факултету у Београду), ауторским правима и о припремама за имплементацију спрских варијанти (види конверзију). Било је и разговора о сарадњи између нас (Викимедије) и Гнузиле, односно ФСН-а (Free Software Network), о програмским језицима и могућности искоришћавања Јаве за Викиречник, Гуглу и његовим пројектима...

Када је дошао Иван Јелић из Гнузиле, он и Милош су причали о Линуксу, док смо Ђорђе и ја причали на ИРЦу са Сашом Стефановићем и Бранетом и сређивали чланке са ћириличким називима који су у истима имали латиничка слова. У међувремену су дошли и Горан, Голдфингер, Драган и Гаја, а на кратко нам се придружио и Драган Амброзић. Са њим су Милош и Иван из Гнузиле причали о томе како треба приређивати трибине, али су такође вршили и друга планирања важна за Викимедију, ФСФ (Free Software Foundation), Дом омладине итд. Наиме, договор је да се 18-ог, 19-ог или 20-ог јануара 2006. године одржи трибина у Дому омладине о Википедији. Недељу дана касније треба да се одржи трибина о слободном софтверу и при том да се прикаже филм Revolution OS. Ове трибине, наравно, треба да буду медијски пропраћене. Даље, што се краткорочних планова тиче, у овај уторак или четвртак, Милош, Иван и Драган Амброзић треба да се виде и детаљније о овоме поразговарају. Што се тиче дугорочнијих планова, у фебруару би требало да се одрже максимално 2 трибине, у Марту треба да дође господин Ричард Сталман (Richard Stallman) из Фри Софтвер Фаундејшна, а у априлу Џимбо Вејлс (Jimbo Wales) из Викимедије. За мај је планиран да се одржи "неколикодневни" фестивал који ће за циљ имати промовисање слободног софтвера и слободног знања.

Милош је такође напоменуо да до негде 15. или 20. јануара Ацо треба да припреми материјал како би се одржале трибине о правним аспектима лиценци, слободног софтвера и знања. Што се тиче предавања која треба да се одрже у среду и четвртак, Иван (Голдфингер) је донео презентацију коју је направио за предавање у Панчеву и ми смо је погледали и искоментарисали. Договорили смо се да ће том предавању да присуствују ја (наравно, пошто сам и учествовао у организацији ;), Ђорђе, Драган и Милош (сем уколико се не буде налазио у Босни у то време). Око седам сати су полако почели да се разилазе људи, а тада негде је дошла и Милошева девојка, Мица. Са њом смо такође причали, а понајвише о мојим даљим плановима (студирање и сл.) и о томе како ми је боље да не уписујем ЕТФ... Углавном, негде око 15 до 9 смо напустили Дом омладине и свако се упутио на своју страну. А да, још нешто: следећи састанак је за две недеље, јер би следећи по логици ствари пао тачно на Нову годину, што је мало за*е*ано. У сваком случају, тако се одиграо последњи састанак Википедијанаца у овој години. --Филип ۞ 00:45, 26 децембар 2005 (CET)