Википедија:Уживо/недеља, 29. јануар 2006.

С Википедије, слободне енциклопедије
Састанак у току.

Данашњи састанак је био прилично slow, како би говорници енглеског рекли - једном речју, не много битан и од суштинског значаја (ОК, то су више речи ;), али то ипак не значи да га није требало држати. На почетку сам дошао ја, а убрзо и Ацо. Нас двојица смо чекали више од пола сата да се појави следећа особа, а то је био Милош, који је у својим рукама носио свој лаптоп. Наравно, одмах смо га подесили, накачили на интернет (не причам о Милошу) и покренули да ради. Са Милошем су дошли и Марко из ЛУГ-а и Гаја, а онда су полако почели да пристижу и још неке фаце из ЛУГ-а. Касније су нам се придружили Горан (који није дуго ни остао, јер је морао да иде да учи), Иван Јелић (овога пута без Јоване), и његов пријатељ Марко, а Гаја је онда морао да иде (што ће касније учинити и Ацо). У међувремену нам се придружио Зоран Јовичић, од пре неки пут, а после су стигли професор Ајдачић, Никола и Драган Сатарић.

У почетку, док нас је још било мало, причало се о заједничком раду Викимедије и ЛУГ-а, а сарадња је уједно и била данашња главна тема. Договорено је да ће ЛУГ организовати у Дому омладине трибине и то једном месечно, од којих је прва већ 11. фебруара. Долазак Ричарда Сталмана се очекује да буде у интервалу између 11. и 15. марта ове године. Што се тиче Викимедије, Милош је коначно донео одређени папир који доказује да смо се КОНАЧНО ОРГАНИЗОВАЛИ!!! Сада имамо папире и то значи да заједничким трудом можемо да кренемо у акције за боље сутра! Елем, при почетку, док су још били иоле неформални разговори у току, неколицина Википедијанаца која је у то време била присутна је причала о актуелностима на Википедији. Причало се о масовним уносима и о текућим разговорима који су се одвијали на мејлинг листи у то време. Онда смо заронили у (мало сморније) теме(,) везане за Јасеновац, и уопште историју. Милош је такође објавио да у петак путује у Хрватску (или Словенију?) и да следећем састанку неће присуствовати (што је велика гре`ота, јер то значи да неће ни његов лаптоп).

Касније смо почели да причамо о идеји о коалицији три невладине организације - WMСЦГ, ФСН и ЛУГ! Договорили смо се да за почетак треба да направимо мејлинг листу (на Гуглу), а касније ћемо оформити и форум, али главна препрека је представљао назив! Како бисмо назвали ову "коалицију"? Уследео је, наравно, брејнсторминг идеја. Било је разних предлога (.ГНУ), али је на крају изгласан Cyberслобода када се видело да се свима свиђа тај назив! Онда су наступиле неке комплексније приче типа Proprietary software vs. Open source и слично, а онда смо причали мало о финансијама. Договор је да финансије можемо да добијамо преко 1) донација, 2) дистрибуције материјала.

Ово се наравно односи на "коалицију", не на Викимедију Србије и Црне Горе! Викимедија има другачију политику пошто није идеолошки ограничена по овом питању. -- Обрадовић Горан (разговор) 01:30, 30. јануар 2006. (CET)[одговори]

Дошли смо и до закључка да треба да оснујемо школу рачунара која би била комерцијални пројекат, али такође и да треба да имамо и неке слободне/бесплатне пројекте. За овакве некакве подухвате, како смо још једним брејнстормингом закључили, треба нам 10+2 рачунара и троје људи који би требало да раде ту.

Онда су дошли на ред подробни разговори око детаљисања за планирање око организовања... Ма знате шта хоћу да напишем - Милош се скупио са ЛУГашима и Иваном и причали су о сарадњи. Ја нисам ту учествовао, јер сам имао далеко важнији (уствари, како коме) посао "у руци". На крају нису хтели да ми кажу о чему су причали, али се све отприлике своди на даљу сарадњу и акције које заједно треба да предузимамо као "коалиција". Нешто сам и био начуо, али кад боље размислим, нећу овде да напишем, да не одам тајне о планирањима. Него, мој посао је, за то време био да покажем нашем професору Ајдачићу како се барата на Википедији и које су све основне ствари које би један Википедијанац требало да зна. На крају, када се рашчистила гужва, остали смо само Милош, Драган, Никола и ја, и тада смо развезли причу о масовном уносу, која је остала до краја састанка. Наиме, дошли смо до закључка (Драган!) да чланци ботовски генерисани морају да буду већи и треба се детаљно договорити пре било каквог подухвата. На крају смо схватили да смо пробили термин и да треба да се чистимо, па смо то и одрадили на прилично пристојан начин. Ја сам потрчао за аутобусом, а остала тројица је требало да се растану; е сад, да ли су нешто причали после или не, то ћете морати њих да питате... --Филип § 01:15, 30. јануар 2006. (CET)[одговори]