Генералштаб Републике Турске

Из Википедије, слободне енциклопедије
Генералштаб Републике Турске, Анкара

Генералштаб Републике Турске је највиши оперативни и командни орган Турских оружаних снага (тур. Türk Silahlı Kuvvetleri).

Надлежности[уреди]

Он је одговоран за борбене припреме, војно-обавјештајне послове, операције, организацију, тренинг и логистику. Надаље, Генералштаб координира и одржава односе с оружаним снагама других земаља и војним организацијама (нпр. НАТО).

Команда над Жандармеријом и Обалском стражом, које раде у саставу Министарства унутрашњих послова као безбједносне агенције, у току ратног стања се подвргавају командама Војске и Морнарице, и тада обављају војно-полицијске послове по наређењима Генералштаба.

Начелник Генералштаба[уреди]

На челу Генералштаба се налази начелник Генералштаба (тур. Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı), и он је активни командант Турских оружаних снага.

Према Уставу, начелник Генералштаба је одговоран премијеру, и у вријеме мирног стања служи као командант Турских оружаних снага. У вријеме ратног стања он преузима дужност врховног командата од предсједника Републике Турске.

Према протоколу, начелник Генералштаба се налази пети у хијерархијској љествици, одмах иза предсједника Републике, предсједника Уставног суда, предсједника Велике турске народне скупштине и премијера.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]