Жизел (стрип)

С Википедије, слободне енциклопедије
Насловна страна YU стрипа бр. 216/1 у коме је објављен епизода Жизел.
Ју стрип профил бр. 11. у коме је 1987. објављена сва три дела епизоде Човек са два живота.

Жизел је 10. епизода стрип серијала Кобра. Објављен је у магазину Ју стрип, бр. 216/1, који је тада још увек излазио као посебно издање ЕКС алманаха у издању Дечјих новина. Цена магазина износила је 15 динара (0,75 $; 1,31 DEM).[1] Свеска је објављена у 01.04.1980. год.[2]

Сценарио је написао Светозар Обрадовић, а епизоду нацртао Бранислав Керац. Епизода је имала 20 страна. Нацртана је између 28.01-17.02.1979.[3]

Део шире епизоде[уреди | уреди извор]

Ова епизода је 2.део приче под називом Човек са два живота, чији је први део објављен у Ју стрипу 212/1. Трећи део објављен је у Ју стрипу под називом Неман мораш убити два пута.

Реприза[уреди | уреди извор]

Сва три дела објављена су репзирно у Ју стрип профилу бр. 11 1987 године. Цена свеске била је 1.500 динара.

Кратак садржај[уреди | уреди извор]

Неколико сати након туче са групом панкера (види епизоду Човек са два живота), Кобра долази себи и проналази пријатеља који му помаже да набави лажни пасош и крене за Клејтоном у Париз. Лутајући улицама, Кобра упознаје Жизел, локану проститутку, која му нуди смештај. Током ноћи Кобра и Жизел воде љубав и развијају емоционалне односе. Кобра замоли Жизел да се распита за Клејтона са изговором да му је Клејтон стари пријатељ. Она успеа да га нађе, али Клејтон и његови пријатељи поново успевају да савладају Кобру. У покушају да их обоје убије, Клејтон убризгава Жизел прекомерну дозу хероина, након чега она изврши самоубиство. Кобра усвева да ослободи, али не успева да ухвати Клејтона, који му за длаку измиче.

Референце на стрип и музику[уреди | уреди извор]

Име хотела на стр. 6. је Giraud, што је алузија на Жан Жироа, једног од најпознатијих француских цртача стрипова. Хотел на стр. 12 носим име Херман по чувеном белгијском цртачу стрипова. Хотел на стр. 16 носи име Moebius, Жироово уметничко име.

На стр. 6 девојка носи мајицу Gillan, вероватно алузија на Јан Гилана, певача групе Deep Purple. Мушкарац на стр. 11 носи мајицу са ликом Боб Рока и натписом ТНТ, алузија на стрип Алан Форд. Клејтонов најближи сарадник ликом подсећа на Холгера Чукаја (стр. 11-20), чувеног музичара прогресивног рока из седамдесетих и лидера групе Can. Клејтон, вођа банде с којом се Кобра сукобио и кога јури и наредну епизоду, вероватно је сценариста Светозар Обрадовић, који је написао сценарио за већи број стрипова које је Керац нацртао.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ По званичном курсу НБЈ, на дан 01.04.1980. амерички долар је вредео 20,31, а немачка марка 11,39 динара.
  2. ^ http://stripovi2.tripod.com/id7.html Архивирано на сајту Wayback Machine (7. јул 2018) (21.07.2018)
  3. ^ (Видети датуме на стр. *** и *** Керац је повремено у угловима кадрова ситним бројевима уписаивао датум цртања. Рецимо, ако се на некој страни у кадру налази се број 230778, то значи да је та страна настала 23. јула 1978. године.)