Икс мен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Икс мен (Икс људи)

X-Men-Evolution-x-men-evolution-432752 1024 768.jpg
ИКС мен (Икс мен еволушн, анимирана серија)

Издавач Марвел комикс
Прво појављивање Икс мен #1 (Септембар 1963.)
Ствараоци Стен Ли
Џек Кирби
Право име {{{име}}}
Статистика
Врста Мутанти
Пријатељске везе Професор Икс
Wolverine (X-men)
Сајклопс (Киклоп)
Сторм (Олуја)
Џин Греј
Роуг
Звер (стрип)
Најткроулер
Ајс Мен
Шедоукет
Познате моћи

Икс мен (енгл. X-Men) су група суперхероја Марвел комикса. Ствараоци ове групе су сценариста Стен Ли и уметник Џек Кирби. Први пут су се појавили у стрипу Икс мен #1 (септембар 1963). Основна идеја Икс мена је да и поред све већих антимутант осећања (од стране људи), покушавају да користе своје моћи за добробит човечанства. Професор Хавијер је створио школу, у својој вили у Вестчестеру да би помогао младим мутантима да овладају својим моћима, њима помажу људе и тако доказују људима да и мутанти могу бити хероји.[1] Ксавијер је регрутовао Киклопа, Бист, и Марвел Девојку, називајући их "X-Мен“ зато што поседују моћи због њиховог "X-гена," који нормални људи немају а који даје мутантима њихове способности. На почетку, међутим, "X" у X-Мен значио је за „екстра“ моћ који нормални људи немају. То је такође алудирало на мутације које се десиле као резултат радијацијске изложености. Стрип је делимично инспирсан Афричко-америчким цивилним покретом 1960.[2]

Први број је такође представио тимског архинепријатеља, Магнет, који ће наставити да се бори са X-Мен декадама кроз историју стрипа, сам и са његовом Братсвом Мутаната (представљени у броју #4). X-Мен универзум укључује познате хероје као што су Вулверин, Сторм, Колосус, Најткролер, Роуг, и Шадовкет. Поред Братсво Мутанта, други непријатељи са којима су се X-Мен борили укључују Сентинел, Апокалипс, Мистер Синистер, Марадуерс, Аколајтс, Хелфајер Клаб, У-Мен, и Пурифајерс.

X-Мен су се појавили и у другим медијима, укључујући анимирани цртани, видео игре, и комерцијално успешна серија филмова.

Извори[уреди]

  1. ^ Claremont, Chris (w), Cockrum, Dave, Hilary Barta (p,i). "A Day Like Any Other" Special Edition X-Men (1): 3 (Feb. 1983).
  2. ^ Masters of the Comic Book Universe Revealed! - Page 59, Arie Kaplan - 2006

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]