Пређи на садржај

Корисник:Млађан/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Assassin's Creed Unity[уреди | уреди извор]

Assassin's Creed Unity је акционо-авантуристичка видео игра развијена од стране Ubisoft Montreal. Пуштена је у продају новембра 2014. за платформе PlayStation 4, Windows, и Xbox One, а децембра 2020. за Stadia[1]. Ово је осми наставак Assassin's Creed серијала, након Assassin's Creed IV: Black Flag из 2013. године. Такође има повезаности са игром Assassin's Creed Rogue која је изашла на исти дан 2014. као и Unity.

Заплет се одвија у Паризу за време Француске револуције од 1789 до 1794 и прати хиљадугодишње ривалство Асасина, тајног друштва које се бори за очување мира и слободне воље, и Темплара који желе да успоставе мир у свету путем потпуне контроле. Главни протагонист игре је Арно Виктор Доријан, млади човек који постаје члан тајног друштва Асасина да би се осветио Темпларима за убиство свог очуха и открио мотив за исто. Unity задржава перспективу из трећег лица и слободно истраживње света својих претходника и такође уводи побољшања у систему борења, паркура, и скривања. Овај наставак уводи кооперативну игру у серијал Assassin's Creed, која омогућава, највише четворици играча, да заједно у исто време испуњавају мисије и истражују мапу.

Иако је Assassin's Creed Unity добио похвале за свој визуелни дизајн и атмосферу, такође је имао и одређене техничке проблеме и недостатке при првом издању, као што су графички багови и проблеми са перформансама. Међутим, већина ових проблема је решена у каснијим ажурирањима, а Ubisoft компанија се јавно извинила играчима и понудила компензацију у виду бесплатне експанзије Dead Kings, која служи као епилог главне игре. Играчи који су купили season pass су додатно могли да изаберу било који наслов развијен од стране Ubisoft. Упркос критикама у почетку, Assassin's Creed Unity је успешна игра која је продата у преко 10 милиона копија широм света, и којој су оцене расле са сваким новим ажурирањем што ју је обележило као једну од најпотцењенихиј игри из серијала Assassin's Creed.

Гејмплеј[уреди | уреди извор]

Assassin's Creed Unity је акционо-авантуристичка игра са перспективом из трећег лица, смештена у амбијент отвореног света. Игра садржи историјску рекреацију Париза из касног 18. века у размери 1:1 који је подељен у седам области.

На мапи се могу наћи бројне споредне мисије које су подељене у три категорије - Паришке приче, Нострадамус енигме и Мистериозна убиства. Испуњавањем објектива добијају се награде које се користе за прављење бољег оклопа и оружја[2]. Линарне мисије претходних наслова су замењене новим "Black Box" дизајном који омогућава играчу да приступи мисији на више различитих начина.

Борбе су знатно побољшане у односу на претходне Assassin's Creed игре, са мачевањем као инспирацијом за нови систем борења. Систем скривања је такође побољшан и додате су нове могућности, као опција за мануелно сагињање и варијације Скривене Оштрице[3]. Први пут је уведен "skill tree"[4] систем за стицање вештина. Систем обухвата три категорије вештина - блиска борба, далека борба, и издржљивост што омогућава играчима да приступе игри на више начина

Систем економије постоји, као и у претходним насловима и овај пут у облику кафеа који се може уређивати и који уједно служи као главни штаб Асасина и средство за прикупљање новца.

Синопсис[уреди | уреди извор]

2014. године, Абстерго компанија је направила Хеликс софтвер, који допушта коришћење генетских сећања преко гејминг уређаја. Играчи преко уређаја проживљавају сећања Арна Доријана, Француског племића који 1776. остаје сироче након убиства његовог оца Чарлса. Након тога Арно је усвојен од стране Франсоа де ла Сера, француског темплара. 1789. Арно добија писмо које треба да достави свом старатељу, али он га само оставља у његовој канцеларији и одлази да се сретне са пријатељицом Елиз, ћерком Франсоа де ла Сера. Када се вратио кући, Арно затиче де ла Сера мртвог и бива окривљен за убиство. Касније, на издржавању казне у Бастиљи, Арно се спријатељује са затвореником Пјером Белеком који је познавао Арновог оца, и Белек га позива да се придружи Асасинима након што побегну из затвора током пада Бастиље 1789.

По повратку кући Арно бива одбачен од стране Елиз која сазнаје да је писмо које Арно није доставио њеном оцу било упозорење на учињени атентат. Арно се потом придружује Асасинима како би елиминисао убице Франсоа де ла Сера. Током истраживања, Арно спашава живот кујунџији Франсои-Томасу Жермену и притом убија високог Темплара Лафранијера да би после сазнао да је Лафранијер био тај који је постлао писмо де ла Серу, а да је Жермен темпларски екстремиста који је организовао државни удар након што га је де ла Сер избацио из организације. Када Жермен почне да убија и Елизине сараднике, Арно је убеђује да склопи примирје са Асасинима у заједничкој борби против Жермена.[5]

Контроверза[уреди | уреди извор]

Након што је на конвенцији Е3 2014 представљен, до сада невиђен, кооперативни мод у Assassin's Creed серијалу, једна од информација је била та да неће бити могућ избор женског карактера за игру. Креативни директор Алекс Амансио је изјавио да би за ту функцију било неопходно дуплирати број анимација, гласова и визуелних додатака, и да је то једноставно превише додатног посла. Дизајнер нивоа Бруно Сент Андре се сложио и проценио да би било неопходно направити додатних 8000 анимација за могућност играња женског карактера.

Овај недостатак је изазвао жучне расправе у заједници играча и покренуо ширу дискусију о инклузивности и репрезентацији у видео играма. Критичари се нису сложили са су тврдили да недостатак игривих женских ликова доприноси непријатељском и застарелом ставу према женама у видео играма.[6][7]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Three Assassin's Creed games on Google Stadia”. 
  2. ^ „Оружје”. 
  3. ^ „Assassin's Creed Unity DevBlog – Combat with Alex Pedneault”. 
  4. ^ „Assasin's Creed Unity skill tree”. 
  5. ^ „ASSASSIN’S CREED UNITY IN-DEPTH ANALYSIS”. 
  6. ^ „Ubisoft attempts to explain why Assassin's Creed: Unity's co-op has no playable women”. 
  7. ^ „Ubisoft abandoned women assassins in co-op because of the additional work”.