Корисник:Немања.Ст/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Промискулитет је поремећај сексуалности који спада у групе парафирија ( сексуалне девијантности) ,који означава немогућност емоционане повезаности са партнерима него искључиво повезаност на физичком нивоу.

Овакав вид понашања се најчешће може приметити код интравенских наркомана ( проституција ), код оба пола ,најчешће када почну да користе тзв.; тешке дроге ( Хероин, Кокаин,Афертамине,Метарфетамине ), и једино на тај начин могу да "отплате дуг" својим дилерима - макроима . Такође, овакав вид понашања примећује се у епизодама код особа са Граничним поремећајем личности,као и код особа са Биполарним поремећајем личности ( раније пре измене и допуне Дијагноза СЗО 1979.ГОДИНЕ познато и као Манично - Депресивна Психоза) . У својој Маничној фази особе са Биполарним поремећајем личности су склоне веома ризичном промискулитентном понашању, што је посебно опасно из разлога јер их такви поступци доводе поред опасности од полно преносивих болести и до следеће фазе тј, Депресивне епизоде - када су склони паду у озбињну депресију тзв Тешку Депресију и склоност самоповређивању или самоубиству због осећаја кривице ( Грешности ). Исто тако и особе са Хистироидним поремећајем личности како би прикрили своје проблеме са импотенцијом ( мушкарци ) и фригридношћу ( жене).

Други парафилни поремећаји[уреди | уреди извор]

Поред промискулитетног понашања постоје и други поремећаји сексуалне девијације:

  1. Аутоеротизам
  2. Сајбереротизам
  3. Нифоманија
  4. Садомазохизам
  5. Сатријаза

АУТОЕРОТИЗАМ[уреди | уреди извор]

Аутоеротизам представља механичко подстицање гениталних органа. Нормална је и здрава појава у пубертету,код дечака између 12 и 13 године. Сматра се поремећајем само у случају ако и поред могућности за нормално ступање у сексуалне односе се ослања на искључиви механички вид активности ,и онда то спада у перверзије.

САЈБЕРЕРОТИЗАМ[уреди | уреди извор]

Са напретком интернета и све чешћим и распрострањенијим коришћењем друштвених мрежа појавиле су се и нове врсте зависности. Једна од њих је зависност од интернета и виртуелних веза. Последице су поред физичке изолованости и психички поремећаји ; поремећаји анксиозности ,неуроза,депресивних стања ,психотичне епизоде.

НИФОМАНИЈА[уреди | уреди извор]

Нифоманија је речпојам грчког порекла проистекао од грчких речи - нумпхе ,што у грчкој митологији представља полубожанство - младу жену насталу " Снагом природе " и грчке речи аритмос - што у преводу значи - лудило. Појам нифоманије први пут је употребљен крајем 18. века а до тада се користио термин - " болест луде љубави. Нифоманија је поремећај појачаног либида тј хиперсексуалности најчешће код жена које се упуштају у површне физичке контакте са потпуним странцима,често на тај начин ризикујући своје здравље и живот. Као најчешћи узрок таквог поремећаја тражи се у бихевонарној психо-анализи која готово увек открива трауме из детињства. Физичко,емоционално ,сексуано злостављање од стране мушког члана породице ( оца ,очуха,брата,стрица,ујака,старателја у хранитељском дому)