Корисник:Civilsocserbia/sandbox

С Википедије, слободне енциклопедије

Центар за европске политике (ЦЕП)[уреди | уреди извор]

Civilsocserbia/sandbox

Центар за европске политике (ЦЕП) је невладина, непрофитна, независна think tank организација са седиштем у Београду, усредсређена на област јавних политика и политике Европске Уније.

Основана је с циљем да допринесе унапређењу окружења за креирање јавних политика у Србији[1] посебно наглашавајући потребу за креирањем политика на основу чињеница, по угледу на релевантне државе Европске уније.(гиз студија)

Програмска подручја[уреди | уреди извор]

Главне делатности ЦЕП-а подељене су у четири програмска подручја: 1) Добра владавина, 2) Унутрашње тржиште и конкурентност, 3) Регионална политика, мреже и енергетика, и 4) Еуропеус.

У оквиру Добре владавине, ЦЕП испитује систем и процедуре креирања јавних политика и координацију, друге аспекте реформе јавне управе, као и демократизацију, владавину права и одговорност власти.

Унутар подручја Унутрашње тржиште и конкурентност разматрају се предуслови за интеграцију Србије у унутрашње тржиште ЕУ као и услови у вези с конкуренцијом.

Области регионалне политике, мрежа и енергетике анализирају се из перспективе њиховог потенцијалног утицаја на унапређење економске и социјалне кохезије у Србији с једне стране, као и доприноса кохезији између Србије и ЕУ, с друге стране.

Најновије подручје, Еуропеус (Europe&us), намењено је истраживању и анализи политичких питања и проблема унутар ЕУ и њене институционалне архитектуре, али и утицајима које та питања могу имати на Србију и њено приступање Унији.

Поред тема које су утемељене у ова четири програмска подручја, ЦЕП је усмерен на теме које прожимају ова подручја: ефикасност и сврсисходност, једнаке могућности (родна равноправност, социјална инклузија, недискриминација) и еколошка одрживост.

Радне активности[уреди | уреди извор]

Спроведени пројекти[уреди | уреди извор]

ЦЕП је од свог оснивања спровео следеће истраживачке пројекте:

Коришћењем података организација цивилног друштва до ефективног праћења и евалуације политика[уреди | уреди извор]

Пројекат се бавио анализом утицаја организација цивилног друштва на процес праћења и евалуације јавних политика у ЕУ, али разматра и досадашњу укљученост оваквих организација у Србији у процес праћења ефеката политика из ресора јавне управе и социјалне политике и запошљавања. Пројекат је спровео ЦЕП заједно са Фондацијом за развој економске науке, док је Европска унија пружила финансијску подршку.

Мисли - делај - утичи: Унапређење имплементације директива ЕУ о процени утицаја на животну средину у Србији[уреди | уреди извор]

Пројекат се бавио побољшањем поступка процене утицаја на животну средину у контексту европских интеграција. Њега је спровео ЦЕП у сарадњи с Еколошким центром „Станиште“ из Вршца и удружењем Србија у покрету из Београда, уз финансијску подршку Амбасаде Краљевине Норвешке у Београду и Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије. http://staklenozvono.rs/?p=12038 http://www.norveska.org.rs/News_and_events/News-and-events1/Think-act-impact-for-our-Planet/#.Vjy9N7erTIU

Утицај процеса приступања ЕУ на јачање људских ресурса у државној управи: развој система запошљавања на основу заслуга[уреди | уреди извор]

Циљ истраживања је да анализира систем запошљавања државних службеника у Србији, као једног од аспеката стварања службеничког система на основу заслуга, укаже на могућности његовог унапређења у контексту преговора о чланству, покаже њен значај за целокупно функционисање државе и да подстакне будућа истраживања и бављење овом темом. Пројекат је финансијски подржала Амбасада Француске у Србији.

Догађаји[уреди | уреди извор]

Догађаји које организује ЦЕП окупљају доносиоце одлука и стручну јавност на домаћем и међународном нивоу. Сваки догађај концептуализован је са специфичним циљем:

  • Конференције, као полудневни или целодневни формални догађаји, окупљају велики број посетилаца и тематски обрађују одређени проблем јавне политике или актуелно питање из сфере ЕУ. Њихова сврха је представљање публикација и налаза истраживања како широкој публици тако и доносиоцима одлука.
  • Јавне дискусије
  • Округли столови организују се у виду дискусије кључних актера о одређеном проблему јавне политике, као и ради промовисања извесне теме, ЦЕП-ове публикације или активности.
  • „Покрећемо дебату о…“
  • Кафе Европа представља платформу за дискусије које се одвијају у опуштеној, динамичној и неформалној атмосфери, ради размене мишљења, питања и идеја са релевантним актерима, доносиоцима одлука, партнерским организацијама, организацијама цивилног друштва и јавношћу на разне теме везане за процес европских интеграција Србије.[2]
  • „На кафи са…“ означава разговор је с једним или највише два релевантна саговорника, у пријатној, неформалнијој атмосфери. Поред наведених, ЦЕП организује и догађаје чији је циљ јачање капацитета учесника, као што су радионице, семинари и тренинзи, намењени различитим циљним групама.

Публикације[уреди | уреди извор]

Тежња ка унапређењу система креирања јавних политика у Србији је подстакла ЦЕП да израђује докуменате који покушавају да подстакну дијалог о важним темама. Публикације се стварају у различитим текстуалним формама, међу којима су студије јавне политике, сижеи, извештаји, прикази, фактограми, као и друга документа по захтевима и потребама. Поред текстуалних радова, ЦЕП своје налазе представља и кроз емисије (сопствена продукција) као и мултимедијалне презентације.  Циљ објављивања публикација је вишеструк: информисање и упознавање читалаца с одређеном темом, подизање свести, затим, постављање одређеног проблема на агенду доносилаца одлука, пружање препорука за унапређење или решење проблема, покретање дијалога, као и истицање стручног мишљења/коментара и др. Текстови су намењени да представљају релевантан извор информација како за доносиоце одлука, тако и за представнике цивилног друштва, академије и медија, као и шире јавности.

Сарадња[уреди | уреди извор]

Почевши од Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ)[3] – на националном и регионалном нивоу, USAID-a, преко Програма подршке ЕУ организацијама цивилног друштва, Амбасаде Краљевине Норвешке у Београду, до Европског фонда за Балкан и Швајцарске агенције за развој и сарадњу, ЦЕП сарађује и финансира се преко пројеката поменутих организација.[4]

Организација[уреди | уреди извор]

Центар за европске политике је организован као удружење, чини га стални тим запослених који поседују знања из области европског права, јавне управе, економије, медија и комуникација. Поред сталног тима, ЦЕП ангажује стручњаке из различитих области, са којима сарађује при изради истраживања и пројеката.

Види још[уреди | уреди извор]

  • Deutche Gesselschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ)[3]
  • Фoнд за отворено друштво[5]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Центар за европске политике[6]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ http://eukonvent.org/projekat/centar-za-evropske-politike-cep/
  2. ^ http://www.europeanpolicy.org/projekti/aktuelni/345-europe-cafe.html
  3. ^ а б https://en.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Gesellschaft_f%C3%BCr_Internationale_Zusammenarbeit
  4. ^ http://www.ocdoskop.rs/organizacije/593/centar-za-evropske-politike-.html
  5. ^ https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D0%B4_%D0%B7%D0%B0_%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE_%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE
  6. ^ http://www.europeanpolicy.org/